Redan innan larmraporter om ökat antal våldtäkter i Knivsta fanns det planer på förebyggande aktiviteter. Det är Ung Vänster som nu kommer att arrangera kurser i självförsvar. Något exakt datum är ännu inte satt. Dessutom ska Uppsala tjejjour genomföra sexsnack med alla elever i årskurs nio och på Sjögrenska gymnasiet.

Vad är feministiskt självförsvar?

– Det är en typ av självförsvar som går ut på att stärka självkänslan hos tjejer och transpersoner. Det innehåller bland annat verbala och fysiska övningar. Vi diskuterar lagstiftning och skuldbeläggning. Ett övergrepp är alltid gärningsmannens fel, säger Hanna Lundberg från Uppsala tjejjour.

Hon säger att feministiskt självförsvar egentligen inte är något nytt. Även Ung Vänster arrangerar den typen av kurser. Första gången tjejjouren arrangerade kursen var i samband med Kulturnatten i Uppsala.

– Intresset var väldigt stort visade det sig och det blev mycket prat om den på sociala medier, säger hon.

Vem är den typiska kursdeltagaren?

– Det är tjejer som går i högstadiet och på gymnasiet. Det flesta övergrepp sker i hemmen och av personer i den närmaste kretsen. Men det tjejerna mest är intresserade av är att kunna försvara sig på stan, säger hon.

Anledningen till att kurserna nu ska ske i Knivsta är att det under Knivsta marknad var många tjejer som anmälde intresse för att gå en kurs i självförsvar.