Vädret är kyligt och vindstilla när Sören Kjellkvists roddbåt skrapar mot botten intill stranden på Kitö, en skärgårdsö några mil öster om Helsingfors i Finland. Han är inne på dag 19 av sin ensamrodd från Stockholm till ryska gränsen och resan, som totalt kommer att bli 750 kilometer lång, har gått precis som planerat hittills.

– Det är otroligt enkelt att ro i Östersjön, rena semestern!

Särskilt i jämförelse med förra årets äventyr – då paddlade han ensam längs hela Norges kust utan att ha med sig vare sig mat eller pengar, vilket innebar att han fick leva på vad havet och välvilliga lokalbor bjöd honom på. Så är det inte i år.

– Jag skulle älska att fiska all min mat men i Östersjön går det inte, fisken är för giftig för att jag ska våga äta den varje dag.

I stället är det frystorkad mat som gäller, i ett hav som är betydligt lugnare än de oförutsägbara strömmarna längs Norges kust.

– Men varje äventyr har sina speciella förutsättningar. Jag hade inte velat paddla i år igen, att ro är något helt nytt för mig.

Om nio dagar snuddar han vid ryska gränsen. Sedan blir det färja tillbaka till Sverige och Knivsta. Nästa år väntar nya äventyr.

– Jag har flera olika att välja mellan. Det finns så fantastiskt mycket att se här i Norden. Jag önskar att fler människor tog sig tid att upptäcka de otroliga upplevelser som finns alldeles runt knuten.