"Omänsklig hantering av barn"

Knivsta kommun ansvarar för 74 ensamkommande flyktingbarn. Marianne Carlbom från Rädda Barnen berömmer kommunens engagemang, men ifrågasätter pågående utvisningar.

Arkivbild. Många ensamkommande barn och ungdomar i Knivsta mår dåligt på grund av hotet om utvisning.

Arkivbild. Många ensamkommande barn och ungdomar i Knivsta mår dåligt på grund av hotet om utvisning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Knivsta2016-12-19 11:55

Integration

Det är socialnämnden i Knivsta som ansvarar för de ensamkommande barnen och ungdomarna.

– Migrationsverket utreder om de ska få uppehållstillstånd, säger Inger Westlund, verksamhetschef för socialenheten i Knivsta.

De ensamkommande barn som är placerade i Knivsta kommun bor på HVB-hem, varav ett är Knivstas eget med 28 platser inklusive utslussningslägenheter. Det finns även jourhem. Övriga barn är placerade i HVB-hem i Norduppland, Uppsala och Stockholm.

Enligt socialnämndens ordförande, Göran Nilsson (M), är det platsbrist i Knivsta kommun som gör att barnen måste placeras på olika orter.

– Det kostar inget extra för kommunen att ha barnen i andra kommuner. Det som kostar är socialsekreterarnas resor, säger Inger Westlund.

Ett stort antal volontärer, privatpersoner, föreningar och organisationer är engagerade i integrationsarbetet. Förutom Rädda barnen är Röda korset, Gredelbykyrkan och Svenska kyrkan delaktiga i arbetet.

– Rädda Barnen har ett jättebra samarbete med Knivsta kommun som verkligen tagit väl hand om de här barnen, säger Marianne Carlbom.

Hon berättar att det i Knivsta finns fjorton vänfamiljer som stödjer flyktingbarn.

– De har jättebra relationer med barnen även om det varit svårt ibland, säger hon.

Men risken för utvisningar gör att barn och ungdomar mår dåligt.

– Många av våra afghanska ungdomar har fått avslag och befinner sig mitt i en asylprocess. Ungdomarna är rädda, får svårt att sova, drar sig undan. Fyra ungdomar har utvisats. Den senaste utvisningen skedde i höstas. I våras var det en av ungdomarna som valde att gå under jorden efter beslutet att han skulle utvisas. Han bara försvann, troligen utomlands, säger hon.

Marianne Carlberg är mycket kritisk till besluten om utvisning.

– Först låter regeringen dessa barn och ungdomar komma till Sverige för att bli en del av vårt samhälle. Sedan kastas de ut. Många av de afghanska ungdomarna har bott i Iran sedan de var små och saknar relation till krigets Afghanistan dit de skickas. Det är en omänsklig hantering av barn och ungdomar, säger hon.

I protest mot utvisningarna har ett upprop skickats till socialförsäkringsutskottet, migrationsminister Morgan Johansson (S) och civilministern Ardalan Shekarabi (S).

– Även för personalen och för vänfamiljerna är det traumatiskt. Familjer har öppnat sina hem för ungdomarna som blivit en del av dem. Plötsligt utvisas de. Det är en väldigt svår situation som vi anser skadar civilsamhället, säger Marianne Carlbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om