Vill förbjuda all jakt i naturreservatet

Jägare och naturskyddsföreningen vill förbjuda all jakt i naturreservatet Florarna. Istället vill de att området ska bli ett pionjärsområde.

Jägarna Inge Karlsson och Roger Sörsdal har jagat tillsammans i Florarna. Nu vill de att all jakt ska förbjudas och att djuren ska få möjlighet till fri utveckling Florarna.

Jägarna Inge Karlsson och Roger Sörsdal har jagat tillsammans i Florarna. Nu vill de att all jakt ska förbjudas och att djuren ska få möjlighet till fri utveckling Florarna.

Foto: Kjell Sjöberg

Miljö2019-11-29 06:00

I en skrivelse till länsstyrelsen som författats av biologen Ulf Blomquist från Naturskyddsföreningen i Tierp föreslås att ett totalt jaktförbud ska införas i naturreservatet Florarna som ligger i Tierp och Östhammars kommuner. 

– Vi vill göra området till ett pionjärsområde för fri utveckling av djurlivet, säger Ulf Blomquist. 

Även jaktledaren Inge Karlsson från Örbyhus och jaktkollegen Roger Sörsdal samt sex jägare stödjer skrivelsen. 

– Jag har i 39 år varit jaktledare för ett stort område i Florarna. Under de här åren har jag märkt att olycksrisken i samband med jakt ökat genom åren, förklarar Inge Karlsson.

Han och Roger Sörsdal förklarar att det varit flera jaktincidenter och bland annat en vådaskjutning i området.

– Florarna är ett fantastiskt natur- och djurområde där länsstyrelsen satsat stora pengar på utveckling och byggt vandringsleder och övernattningsstugor. Det gör att många människor rör sig i området, förklarar Inge Karlsson.

Inge Karlsson berättar att en vandringsled går rakt igenom ett av de jaktområden som han varit ansvarig för. 

– Där har jägarna suttit på pass bara 35 meter från vandringsleden med bössorna riktade mot leden. De tycker att det känts olustigt. Därför har vi fattat det här beslutet, att inte jaga mera i Florarna, säger Inge Karlsson.

I den skrivelse som lämnats in föreslås ett totalt jaktförbud för att djurlivet ska få möjlighet att utvecklas fritt, utan yttre påverkan. Hos länsstyrelsen beskrivs Florarna som Upplands största sammanhängande myrmark med stora skogsområden samt en fauna med älg, lo, ugglor, varg och tjäder. 

– Vår uppfattning är att människan ska ta ett steg tillbaka och låta den naturliga ekologiska utvecklingen ha sin gång, säger Ulf Blomquist.

Ulf Blomquist förklarar också att ett jaktförbud och en minskad mänsklig inblandning skulle kunna leda till att djurens rädsla för människor minskar.

– Det skulle kunna innebära att vi framtiden skulle kunna få uppleva djurlivet i Florarna på nära håll.

Han lyfter fram naturreservat, nationalparker och samhällen i Indien, Nepal, Botswana och Kanada där jakt varit förbjuden under längre tider och där djuren getts möjligheten att själva skapa ett ekologiskt system. 

– Vi säger inte att jakt ska förbjudas, men här har vi en unik möjlighet att i stort område i Uppland att tillåta fri utveckling av djurlivet, menar Ulf Blomquist.

Naturreservatet Florarna ligger i både Tierp och Östhammars kommuner i nordöstra Uppland.
Naturreservatet Florarna ligger i både Tierp och Östhammars kommuner i nordöstra Uppland.
Karta: Florarna naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!