Nio olika arbetsplatser har samlats under ett tak. Sammanlagt arbetar nu 530 personer i det nya kontoret som ligger nära Flygakademin på Arlanda.

– Egentligen flyttade vi in redan i maj, men det stämmer att allt nu är klart. Det har varit ett stort lyft för oss att kunna sitta i samma lokaler, säger Jessica Einebrant, ansvarig för varumärke och design på Swedavia.

Lokalen är utformad som ett så kallat aktivitetsbaserat kontor. Företagsledningen hoppas på att det nya arbetssättet ska främja att en gemensam kultur ska utvecklas för att stärka Swedavias varumärke.

Artikelbild

| Swedavias nya kontor

– Vi ser inte det här främst som ett flyttprojekt, utan för oss är aktivitetsbaserat ett nytt arbetssätt som vi tror på, säger Jessica Einebrant.

I det nya huvudkontoret finns över 1 000 arbetsplatser till de 530 medarbetarna, men alla platser är inte traditionellt utformade med kontorsstol och skrivbord.

– Vitsen är att du själv kan välja den arbetsmiljö som passar bäst för dagens arbetsuppgifter. Våra medarbetare har vitt skilda uppgifter och, det är viktigt att det finns något som passar alla. Ingen av dem som arbetar på kontoret har en fast plats, utan man får byta rum under dagen beroende på om man exempelvis vill skriva, ha möte eller arbeta på annat sätt, säger Jessica Einebrant.

Tidigare satt Swedavias personal utspridd i olika fastigheter på flygplatsområdet. Svårigheter fanns att både samarbeta på ett smidigt sätt mellan Swedavias nio olika enheter på Arlanda airports område och med medarbetare från andra flygplatser runtom i landet.

Artikelbild

| Swedavias nya kontor

De som reste hit från andra flygplatser var tvungna att boka möten och leta upp personer som satt utspridda i Swedavias olika byggnader. Det innebar också att mötesbokningarna mellan de olika enheterna på Arlanda var mer tidskrävande, än de är i dag.

– Men sedan vi flyttade ihop har vi fått flera affärsmässiga fördelar. Nu när vi kan träffas lättare löser vi vissa uppgifter på ett mycket enklare och mer spontant sätt, säger Jessica Einebrant.

Det är Swedavia och Tema Arkitekter som tillsammans designat kontoret och tagit fram sin egen version av ett aktivitetsbaserat arbetssätt.

Det nya huvudkontoret har nyligen blivit nominerat till priset Sveriges snyggaste kontor som arrangeras av sajten Lokalnytt.se.

– En intressant detalj finns exempelvis i mattorna. De speglar vyn du ser från luften när du flyger, rutnäten med fält och ängar. Det ska vara tydligt vad Swedavias verksamhet handlar om när du kliver in på kontoret, säger Karolina Hammar, från Tema Arkitekter.