Det brann kraftig redan när räddningstjänsten anlände och situation var först kaotisk.

Vi skickade in rökdykare men alla hade tagit sig ut själva. Det var en väldigt lättnad när vi kunde se det. Det här är en byggnad i markplan och brandlarmen fungerade. De boende vaknade och kunde ta sig ut själva, säger Torbjörn Wannqvist, räddningschef för södra Hälsingland.

Ambulanser kallades till platsen för att ta hand om chockade personer, men ingen rapporteras vara skadad.

Det är ännu oklart hur branden startade. En anmälan om grov mordbrand ska upprättas för att polisen ska kunna göra en teknisk undersökning.

Det går inte att utesluta att den är anlagd, därför inleder vi en förundersökning. Sedan får vi fastställa senare huruvida den var anlagd eller inte, men arbetshypotesen i dag är att den är anlagd, säger Johan Lindén, RLC-befäl vid polisregion Mitt.

Den totalförstörda byggnaden ligger på Campus Vågbro i Söderhamn som rymmer flera byggnader och som tidigare hyste 450 boende. I dag bor cirka 150 personer på Campus vilket betyder att det finns andra sovplatser för de asylboende som tvingades fly ut ur den brinnande byggnaden.

Vi gjorde en uppsamlingsplats, det finns en stor matsal och gymnastiksal och de personer som driver asylboendet håller just nu på och omdirigerar. De kommer att kunna bo kvar tills dess att de ska flytta i september, säger Torbjörn Wannqvist.