Förvaltningsrätten nästintill halverar demonstrationsvägen. I beslutet skriver man att vägen "av hänsyn till ordning och säkerhet ska kortas".

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) rasar mot beslutet.

Vi kommer inte att acceptera beslutet. Man kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet, säger Pär Öberg, en av de ledande inom Nordiska Motståndsrörelsen, till TT.

Demonstrationen var planerad att starta vid Svenska mässan, där bokmässan just då pågår, och sedan passera i närheten av Judiska församlingens synagoga, där högtiden jom kippur firas samma dag.

Den tidigare samlingsplatsen på Skånegatan flyttas 150–300 meter norrut, bort från bokmässan. Dessutom ska demonstrationen avslutas redan vid Gamla Ullevi och inte vid Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg.

Mycket folk i rörelse

Förvaltningsrätten motiverar sitt beslut med att mycket folk är i rörelse kring Korsvägen nära Svenska mässan. Men också med att centrala Göteborg i övrigt besöks av många människor en lördag.

"Det är mycket positivt och en rimlig åtgärd", säger Maria Källsson, Bokmässans vd, i en skriftlig kommentar.

Även den judiska församlingens överklagande har spelat roll. Rätten skriver att "hänsyn har också tagits till att Judiska församlingen firar jom kippur, nära den tidigare beslutade färdvägen".

Spontant är jag väldigt nöjd med beslutet, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet.

Ingen annan väg

Förvaltningsrätten ser även till risken för motdemonstrationer och konstaterar att det inte finns andra bra alternativa färdvägar att erbjuda. Förvaltningsrätten avslår därmed samtidigt Nordiska motståndsrörelsens yrkande att få marschera längs paradgatan Avenyn.

Polisen sätter sig nu ner för att se över sina planer. Inte minst hur demonstrationen ska avslutas vid Gamla Ullevi där det inte finns någon naturlig samlingsplats.

Vi kan bara konstatera att rätten är en överordnad myndighet för oss i den här frågan, så vi har bara att rätta oss efter beslutet. I övrigt vill jag vänta med kommentarer, säger Erik Nord, chef i polisområde Storgöteborg.

Beslutet från förvaltningsrätten kan överklagas till kammarrätten. NMR har ännu inte beslutat om de ska överklaga.

Man kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet

Pär Öberg, en av de ledande inom Nordiska Motståndsrörelsen