På trädgårdsbordet utanför det gamla baptistkapellet i Lugnet på Hållnäshalvön står en burk med inlagd rödlök. Det är Karin Willén som lagt in löken och kapellet är hennes sommarbostad.

Ett stenkast därifrån bor Carl Johan Erikson, i det som en gång var Sikhjälmas missionshus. Också han bor här delar av året.

Båda är de konstnärer och anledningen till vårt möte är att de nyligen släppt boken 10°C med recept från Forsmarks skärgård.

Artikelbild

| Strömming. I den nya boken 10°C, med recept från Forsmarks skärgård, finns recept på halstrad strömming med.

– Det hela började egentligen med att jag sökte pengar till ett forskningsprojekt där jag ville konfrontera min egen ångest inför förändringar i naturen med min egen kropp, säger Carl Johan Erikson.

Han hade då en längre tid intresserat sig för biotestsjön vid Forsmarks kärnkraftverk och hans tanke var att utgå från den när han visade hur vi människor påverkar naturen.

– Men när jag väl fick anslag till forskningen hade Forsmark blivit utökat skyddsobjektsområde och då kunde jag inte längre komma till biotestsjön.

På olika sätt fortsatte han dock sitt arbete och så småningom ledde det till att han och Karin Willén, som han känt i mer än 20 år, började spåna på att skriva en bok tillsammans.

Artikelbild

| Strömming. I den nya boken 10°C, med recept från Forsmarks skärgård, finns recept på halstrad strömming med inlagd rödlök och färsk dill med.

Båda funderar de mycket på människornas påverkan på naturen och miljön. De ser spår av människors aktivitet i varenda företeelse och de vill närma sig den mat som de anser vara tvivelaktig.

– Efter Tjernobylolyckan finns det så många frågor som rör maten vi stoppar i oss och därför började vi laga mat från det område där nedfallet var som störst. Som en konstnärlig aktion, säger Karin Willén.

Artikelbild

| Strömming. I den nya boken 10°C, med recept från Forsmarks skärgård, finns recept på halstrad strömming med inlagd rödlök och färsk dill med. Författaren Carl Johan Erikson låter sig väl smaka.

Bland annat serverade de fisk från Forsmarksområdet vid en aktion i Marabouparken i Sundbyberg för snart två år sedan och det var i samband med den som bokplanerna föddes.

Carl Johan Erikson har fotat och Karin Willén skrivit recepten. Totalt finns här tolv recept och mestadels är det strömmingen som står i fokus, även om abborren också ges plats.

Artikelbild

| Ny bok. Karin Willén har tillsammans med Carl Johan Erikson skrivit boken 10°C. Den innehåller sammanlagt tolv recept från Forsmarks skärgård.

Alla recept har provlagats om och om igen och det har varit en prövning. Inte minst för Carl Johan Erikson, som säger att han inte är så förtjust i fisk.

– Men Karin är duktig på att laga mat, så faktum är att jag numera tycker att det smakar över förväntan, säger han.

Artikelbild

| Ny bok. Karin Willén och Carl Johan Erikson har nyligen släppt sin bok 10°C med recept från Forsmarks skärgård.

De två konstnärerna har gjort en kokbok, visst. Och om någon som köper boken just för recepten är det helt ok. Men Karin Willén och Carl Johan Erikson vill mer. De ser boken som ett konstverk och hoppas att läsarna ska få sig en tankeställare.

– Vi kan inte fortsätta behandla naturen som vi gör och det här är vårt försök att säga det. Naturen och kulturen är inte varandras motsatser, de hör ihop.