När UNT:s reporter dyker upp på Tallparkens nakenbad klädd i t-tröja och shorts, utrustad med penna, block och kamera i den trettiogradiga värmen tittar man upp och får något knepigt i blicken. Nakenhet för dessa naturister verkar som något av det mest naturliga som finns och en textilare på ett nakenbad kan upplevas som något ofredande.

Lars Lundblad som bor i Östhammar har badat vid Tallparkens nakenbad de trettio senaste åren. Han är en av de nakenbadare som ligger på Tallparkens nakenbad på klipporna ut mot havet den här dagen. Miljön med klipporna, grönområdet och solnedgången i havet, det fina badvattnet och den lilla sandstranden tycker han är oslagbar.

På frågan ”varför nakenbad?” säger Lars Lundblad som den självklaraste sak i världen ”vad f-n ska man med badkläder till? Skäms du för din kropp? Larvigt! Vi vet väl hur vi ser ut. På en badstrand har folk kläder på sig, men när man kryper in i ett solarium så tycker man minsann det är skönt att sola naken... Det är märkligt.”
För Lars Lundblad är frihet att slippa ha kläder på sig på en badstrand. Därför väljer han baddräktsfritt. Han har följt utvecklingen de senaste trettio åren och slår fast att det är mode och trend i det mesta, så också i nakenbadandet.
–  För tjugo, tjugofem år sedan var folk mer frigjorda, då var det fullt med nakenbadare här i Tallparken. Titta hur det ser ut i dag, nu är det glest här, det är nog bara jag kvar från 1980-talet. Jag vet inte varför det blivit så tunt av nakenbadare.

Nakenbad är en trend som minskat kraftigt, bekräftar Olle Strand, ordförande i Naturistföreningen Nakenkultur i Uppsala.
–  Vi kan tala om 1968-generationen, de som var omkring 18-25 år 1968; den var frigjord, men utvecklingen har vänt på något konstigt vis. Troligen har barnen till 68-generationen gjort tvärtom mot vad deras föräldrar gjorde, trender går i vågrörelse och jag skulle inte bli förvånad om nästa generation gör tvärtemot vad deras föräldrar gör i dag - och badar nakna.

En blåmålad bild på en klippa med en familj som vandrar nakna markerar var Tallparkens nakenbad i Öregrund börjar. Men textilbadare, ja, så kallar nakenbadarna dem som har badkläder på sig, har trängt in en bra bit över gränsen på naturisternas badområde. Erik och Marianne Dalunde från Tuna i Alunda är ett par som hamnat på nakenbadarnas badplats men har badkläderna på.
–  Det handlar om utrymme. I dag är det packat med folk på klipporna och vi vill inte ligga som packade sillar utan ha litet plats, därför la vi oss här. Marknaden är betydligt större för påklädda, vi behöver helt enkelt mer plats, förklarar de.

Lars Lundblad ligger längst bort från gränsen där nakenbadet börjar. Elisabet Andersson som bor vid Mälaren är en av de nakenbadare som ligger närmast den blåa bilden och nära textilarna. Båda är här själva. Elisabet blir lite misstänksam om vem journalisten som står framför henne är. När hon frågar om jag kan identifiera mig visar jag presskortet. Hon synar det noga. Som ensam kvinna på ett nakenbad har hon varit med om en hel del:
– En gång kom två män fram och onanerade framför mig. Det händer ofta att män anspelar på sex och verkar vilja blotta sig. Av nakenbadarna är det män som dominerar kraftigt. Jag träffade min dåvarande man på ett nakenbad, vi var gifta i många år. Han var blyg med kläderna på... Det är skönt att sola naken och att bada naken ger en sådan befriande känsla. Jag är en naturmänniska och vill vara nära skog och natur. Men det känns otryggt att vara på nakenbadet själv bland så många män, därför ligger jag så nära gränsen till textilbadet som möjligt, det känns tryggt att vara nära barnfamiljer och par, säger Elisabet Andersson.