Under april och maj har länsstyrelsen i Uppsala län säkrat en hel rad björnobservationer i länet. De flesta observationerna har gjorts i Östhammar, men om det rör sig om en eller flera björnar är svårt att svara på.

– Det här är privatpersoner som gjort observationer och som vi sedan har säkrat. Vi har inte kunnat ta någon DNA och därför vet vi inte om det är en eller flera björnar som befinner sig i Uppland för tillsället, säger Sebastian Olofsson, inventeringsansvarig på länsstyrelsen i Uppsala län.

Att det varit många björnobservationer just den senaste tiden är inget konstigt. Björnarna har lämnat sina iden för vintern och är nu på jakt efter mat. Uppland ligger precis i gränsområdet för björnen och många av de djur som observeras här har rört sig från Gävleborg eller Dalarna.

– Det är oftast hanbjörnar som kommer hit till Uppland. De rör sig längre från sitt hem än vad honorna gör, säger Sebastian Olofsson.

Det finns en rad olika råd för hur du ska göra om du träffar en björn i skogen. Ett tips ska vara att spela död, ett annat att göra sig stor och vråla mot björnen. Men vill du vara säker på att inte träffa en björn alls under skogspromenaden finns det bara ett sätt, enligt Sebastian Olofsson.

– Se till att väsnas lite. Vissla eller gå och prata. Björnar är ofta skygga och drar sig tillbaka om de blir varse om att det finns en människa i närheten.