Vamsta är en liten by, belägen mellan Forsmark och Österbybruk. Höga lövträd kantar vägen och vid flera gårdar finns tamdjur och höns. Åsa Edling och Michel Kolic flyttade in i huset i mars med två barn. De hade konstaterat att huset var rejält slitet och gården med uthus och stall mycket nedskräpad, men de var i akut behov av bostad och beredda att bo enkelt. Hyresvärden – som bor på Las Palmas i Spanien – verkade sympatisk när de hade kontakt med henne via messenger, och hon ska också ha försäkrat dem om att det inte fanns några allvarliga brister med bostaden. Däremot hade de tidigare hyresgästerna varit otrevliga och lämnat allt i en enda röra, enligt värden. Nästa år skulle Åsa och Michel få förtur att köpa huset. De fick renovera som de ville invändigt så länge de betalade själva.

– Det är ni som ska bo här och trivas här, sa hon. Och nästa vår skulle vi få köpa huset billigt. Vi hade en bra relation i början och hon var otroligt förtroendeingivande.

Men snart förändrades läget. En kabelbrand uppstod i en vägg, bara någon vecka efter att de flyttat in. Branden släcktes snabbt. En elektriker åtgärdade felet och konstaterade att elen borde bytas ut i hela huset. Senare märkte Åsa Edling och Michel Kolic att det läckte in vatten genom yttertaket när det regnade. På kattvinden kunde man se rakt upp i himlen i ett hål. Vattnet gick via vinden ned i badrummet, där lampkupan fylldes med vatten. Men inte heller det ville hyresvärden göra något åt.

Artikelbild

| Takläcka. Tillfälligt tätat med fogmassa.

– Vi har filmat när vi vrider av kåpan på lampan och flera liter vatten rinner ned på golvet. Problemen med taket borde hon redan ha sett över, det var uppenbart.

En annan historia rör brunnen på gården. Mitt i sommaren gick pumpen sönder, men hyresvärden ville först inte att någon kom dit och åtgärdade problemen vilket Åsa Edling föreslagit. I över en vecka fick de lov att hämta vatten i dunkar hos en granne.

– Vi värmde vattnet på spisen för att kunna tvätta oss i badkaret, det var helt absurt, säger Åsa Edling.

Så småningom gick hyresvärden med på att paret anlitade en firma som åtgärdade pumpen vilket kostade 11 000 kronor. UNT har varit i kontakt med firmans ägare, som trots att det gått över en månad inte fått mer än en liten del av fakturan betald av hyresvärden och nu skickat ärendet till inkasso. Samtidigt består problemen med badrummet, elen och taket.

Artikelbild

| Skräp på tomten. Stora lass har fått köras bort.

– Huset är tvärruttet. Men hyresvärden har sagt att hon inte kommer att åtgärda något eftersom hon inte har pengar.

Åsa Edling och hennes sambo fick nyligen två alternativ. Antingen bo kvar med full hyra till i vår, eller säga upp kontraktet och flytta inom tre månader. De valde det sistnämnda och ska vara ute den 30 november. Paret hade hoppats på en framtid i Vamsta, och skaffat både häst och en foderhäst, kaniner och flera höns. Att köpa bostad har de inte råd med.

Artikelbild

| Oklar framtid. Nu letar familjen efter ny bostad, med plats för två hästar.

– Vi ville att barnen skulle få det här som en fast punkt. Nu har vi gjort oss av med flera höns och kaniner. Men hästen tänker jag inte sälja tack vare henne, så är det bara. Vi måste hitta ett ställe där det finns plats för hästarna.

Tidigare hyresgäster ger liknande redogörelser för UNT om värden och husets brister. Sara Gregersen berättar att hon flyttade in i april år 2015 och bodde där i ett år med sina tre barn.

Artikelbild

| Avklippt elkabel i husets yttervägg.

– Det var inte alls bra, huset såg ut som ett bombnedslag när jag kom dit. Jag var den första som hyrde av dem, och de hade inte städat en millimeter.

Hon säger att det stod smutsig disk framme i köket och låg matrester i kylen. Dessutom fanns damm och hundhår överallt. Elräkningarna blev också en otrevlig överraskning.

Artikelbild

| Hål som fyllts igen med fogskum i husets yttervägg.

– Vi hade väldigt kallt inne på vintern, och ändå låg räkningarna på 4-5 000 kronor. En annan sak som var ganska irriterande var att jag innan vi skrev kontraktet frågat om hon haft problem med råttor och möss, men det hade hon inte. Sedan när hösten kom sprang det möss över golvet.

Med vattenpumpen var det eviga problem, ibland fick Sara Gregersen lov att byta säkring flera gånger om dagen.

Artikelbild

| Fasad med underhållsbehov.

– Det var bara tur att pumpen inte pajade helt medan jag bodde där. Jag räknade ned månaderna tills jag kunde flytta därifrån och tyckte synd om dem som skulle bo där efteråt. Så jag sa precis som det var till dem när de kom och tittade på huset.

Linda Löfström och hennes sambo tog över huset efter Sara Gregersen. Linda hade fått höra av hyresvärden att den tidigare hyresgästen misskött sig och betett sig illa, att huset visserligen var slitet men att Linda och hennes sambo kunde få köpa det till ett bra pris om något år.

Artikelbild

| "Vi har filmat när vi vrider av kåpan på lampan och flera liter vatten rinner ned på golvet." UNT har sett filmen.

– Sara varnade oss för alla felen, men vi var korta mot henne eftersom vi förstått av hyresvärden att hon var "the bad guy". Nu efteråt har jag bett henne om ursäkt.

Snart märkte de hur det var ställt. Samtliga som hyrt huset i Vamsta vill varna andra personer för att göra detsamma, även om de står akut utan bostad.

Artikelbild

| Fuktskadat badrumstak.

– Den här personen kan verkligen manipulera människor, säger Linda Löfström.

UNT når hyresvärden i Spanien via telefon, men samtalet blir kort.

Artikelbild

| Fuktskador på kattvinden, efter att vatten läckt in vid regn.

– Jag är bara en vanlig människa som försökt att hjälpa dem som är bostadslösa.

Senare återkommer hon via messenger där hon talar om att hon inte gjort något fel och att hon betalat för de hantverkare som varit på plats. "Jag har en sjukpension och inte stora ekonomiska möjligheter."

Artikelbild

| 5 000 kronor har familjen betalat i kallhyra för huset. De har också betalat en deposition på samma summa, men den räknar Åsa Edling inte med att få tillbaka. Nu letar familjen ny bostad, helst i trakten av Alunda eller Almunge.

Efter allt som hänt tänker hon sälja huset.

"Jag vet hur otroligt svårt det är att hitta boende om man har skulder till kronofogden och trodde att jag kunde ge någon annan en chans att bo på landet. Ångrar verkligen mitt val och kommer aldrig att föreslå någon att hyra ut till någon."