UNT når Marie Gustavsson i Österby knutmassoförening på telefon när hon är ute på byn och tigger i matbutikerna inför lördagen. Korv med bröd behövs i stora mängder.

– Utan sponsring går det inte att få till det här, säger Marie Gustavsson som ser fram emot lördagens festligheter i centrum.

Sedan ett antal år brukar knutmassofirandet i Österbybruk ske första lördagen efter knutmasso. Men i år infaller tjugondedag knut på en lördag.

– Styrelsen vill att vi testar och ser hur det går. Jag tror att det kommer mindre folk från Gimo, annars är det ju roligt när de kommer hit och vi kan komma till dem. Samtidigt blir det här lite roligare för dem som har barn och är ute och tigger godis på eftermiddagen, eftersom det är på knutdagen.

Knutmassofirandet i Österbybruk är relativt välorganiserat och familjevänligt, med dans runt granen och en konferencier – Anders Eskilsson – som låter alla utklädda barn komma fram och visa upp sig på scenvagnen. Vuxna knutgubbar med ekipage brukar det också vara rätt gott om. Senast klockan 20 måste alla ekipage vara på plats på torget för att bli bedömda av juryn. Strax före nio brukar prisutdelningen vara avklarad, och då återstår dansen på Föreningarnas hus.

Vid den stora knutmassokarnevalen 13 januari på Bruksgatan i Gimo – som brukar locka tusenhövdad publik från 18.30-tiden – finns det ingen officiell arrangör. Ulf Waltersson är ordförande i Gimo IF, som arrangerar den efterföljande dansen vid Idrottsgården Ladan. Han räknar med mycket folk som vanligt.

– Jag tror inte att det blir någon konkurrens överhuvudtaget. När firandena sker samma dag tror jag att man är lokalpatriotisk.

Fotnot. Barnens knutmasso i Gimo hålls kl 15 på Gimo torg. I Östhammar firas barnens knutmasso på Sjötorget kl 17.