Finlands självständighetsdag infaller 6 december – det var det datumet som Finland förklarade sig fritt från Ryssland år 1917. Att dagen uppmärksammas i Sverige hänger ihop med den stora gruppen finsktalande som under lång tid flyttat till Sverige – både till "finnbygderna" i Dalarna och Värmland på 1600- och 1700-talen, samt på 1960- och 70-talen när verkstadsindustrin ropade efter arbetskraft. Även under andra världskriget kom många flyktingbarn.

100-årsfirandet i Östhammars kommun – som är finskt förvaltningsområde – har pågått en längre tid med olika evenemang. På onsdagsmorgonen hissades den finska flaggan för att vaja i ensamt majestät vid Östhammars kommunhus. Den som såg till att jobbet blev gjort var kommunhusets vaktmästare Micke Leino, som själv kom till Sverige från Finland som 1,5-åring med sina föräldrar.

– Det är min nationalflagga det här! I Kimito är jag född. Jag har en brorsa kvar i Pargas och en bror som bor på Åland.

Artikelbild

| Låset trilskades en del, men den finska flaggan kom så småningom upp.

Ska du fira 100-årsdag ikväll?

– Det beror på. Om jag hinner allting, jag har så mycket annat också jämt. Men något blir det väl.

Micke Leino håller fast vid en del finska traditioner.

– Leverlådan och morotslådan som vi alltid har på julen håller jag högt, dem vill man ju äta.

Artikelbild

| 100-åring på uppgång.

Men annars känner han sig betydligt mer som svensk än som finländare. När Sverige och Finland möts i ishockey håller han på Sverige.

– Jag har ju bott här nästan hela mitt liv. Men hade man kommit hit på äldre dagar kan jag förstå om räknar sig mer som finländsk. Jag har bekanta i Gimo som är helfinnar också, fast de har bott i Sverige i över 30 år kan de inte svenska överhuvudtaget. Så kan det också vara ibland.