I Vässarn, inte långt från Tuna kyrka utanför Alunda, bor Margareta Palm. Här har hon också sin ateljé och det är här hon har gått från att vara en renodlad tecknare till att arbeta med experimentell akvarell.

– Numera vet jag aldrig hur det färdiga resultatet ska bli när jag börjar och det är både roligt och spännande. Jag använder mycket vatten och färg och häller faktiskt ut vatten över de papper jag använder. Det är stor skillnad mot tidigare, säger hon.

I slutet av 1960-talet gick Margareta Palm en konstnärsutbildning på Gerlesborgsskolan i Stockholm och Bohuslän. Att arbeta som konstnär kändes dock för osäkert ekonomiskt och därför utbildade hon sig sedan till lärare.

Artikelbild

| Del i ett verk av Margareta Palm, konstnär i Vässarn, Tuna, utanför Alunda.

– Jag älskade att arbeta som lärare och gjorde det i mer än 40 år. Hade jag varit konstnär hela mitt yrkesverksamma liv hade jag kanske inte tyckt att det var så roligt att måla längre, säger hon.

Margareta Palm har medverkat i många utställningar, både i närområdet och runt om i Europa. Och hon har ett verk med när Östhammars konstnärsförening till helgen öppnar portarna till sin adventsutställning i SKB:s utställningslokal på Norra Tullportsgatan i Östhammar.

Adventsutställningen är en av konstnärsföreningens samlingsutställningar och dessa har blivit allt mer populära bland medlemmarna. I somras tvingades föreningen för första gången införa anmälningsstopp och detsamma har de behövt göra nu.

Textilkonstnär Eva Jonasson finns dock med. Eva bor i Tobo och det här är första gången hon medverkar i just den här utställningen.

Artikelbild

| Eva Jonasson, textilkonstnär i Tobo.

Nytt är också att hon blivit antagen till Liljevalchs vårsalong i Stockholm, en utställning som öppnar i januari och där hon kommer att medverka med en stor textil bild.

– Jag får också chansen att sälja alster i deras butik. Det känns verkligen spännande, säger hon.

Artikelbild

| Kudde med applikationer av Eva Jonasson, textilkonstnär i Tobo.

Eva Jonasson beskriver sig själv som en "stygnnörd", men under skoltiden skydde hon textilslöjden så mycket att hon bytte till trä- och metallslöjd.

– Textilslöjden var mitt sämsta ämne och jag kom inte överens med vare sig läraren eller materialet, säger hon.

Det var först under gymnasietiden som hon började sy egna kläder och hon gick sedermera en textilutbildning med tanke att bli textillärare. Tanken stannade dock där och i stället arbetade Eva Jonasson med missbrukare och inom barnomsorgen i många år.

2012 tog hon steget att helt satsa på sin konst. Då hade hon arbetat med textila bilder i mer än ett decennium och i dem använder hon sig både av applikationer och broderier. Mer broderier nu än tidigare, om hon rannsakar sig själv.

– Jag tycker också att det är roligt att fotografera och jag har gjort flera verk där jag låter trycka bilder som jag har tagit på tyg. Sedan broderar jag detaljer på bilderna.