Allt från kulturfolk till företagare lockades till samtalskvällen i centrala Östhammar för att diskutera hur man bättre kan samverka kring den lokala Ordfestivalen. Östhammars ordfestival, ett välbesökt evenemang som brukar hållas i Missionskyrkan i oktober, fyller 10 år i år. Arbetsgruppen bakom evenemanget anser att fler skulle kunna gynnas av festivalen genom bättre samarbeten mellan lokala aktörer. Gerd Vading, initiativtagare till Östhammars ordfestival, hoppades kunna samla kvällens idéer i en idékatalog.
– Jag hoppas framför allt att det dyker upp idéer som någon kan tänka sig använda, och att någon vågar sig på att göra något själv, säger hon.

Själv har hon många idéer, men vilka de är ville hon inte avslöja innan hon hört de andras. Egenföretagaren Eva Andersson, som driver hotellet Villa Östhammar, hoppades att träffen skulle öka samarbetsviljan bland lokala aktörer.
– Vi i Östhammar behöver samarbeta mer för att få hit fler turister och besökare. Det är dåligt med det och jag hoppas att de här samtalen leder till något bra, för förutsättningarna finns.

Under middagen som avnjöts innan de officiella samtalen inleddes, hann Eva Andersson diskutera potentiella samarbetsmöjligheter kring såväl Östhammars musikvecka som VM i fotbollsgolf som äger rum i Alunda i sommar.

May Strandberg, som både sitter med i arbetsgruppen bakom Ordfestivalen, samt är engagerad i Svenska turistföreningen, STF, skulle vilja se festivalen växa.
– Jag hoppas att det här blir ett tillfälle för fler aktörer att engagera sig, att exempelvis hotell och restauranger hakar på det här och att festivalen blir en happening för många fler att delta i. Ordfestivalen skulle kunna pågå i flera dagar, med åtminstone en övernattning.

Efter en presentation av Ordfestivalens bakgrund, hoppades Stig Unge från arbetsgruppen kunna inspirera de medverkande med information om Mariehamns litteraturdagar, där arrangörerna själva hämtat sin inspiration till festivalen.

I olika grupper diskuterades livligt reklammöjligheter för företag, hur det skulle fungera med tvådagarsbiljetter och hur man kan locka fler unga till festivalen. Någon spånade kring samarbeten med artisterna från Östhammars musikvecka, medan man på flera håll tyckte att spoken word var vägen att gå i framtiden.