Helene Fröjd som är enhetschef på Edsvägen 16 i Östhammar visade ministern runt på äldreboendet. Gym, spa och naturrum finns bland annat för att de äldre ska få en mer varierad vardag. Några av dem som bor på äldreboendet fick ministern också träffa. Efter att ha småpratat om pannkaka, lövbiff och strömming gled samtalet över på politik.

– Satsa mer på de gamla. I dag är det inte hundraprocentigt bra med maten, det tycker jag är ett svek, sa Kerstin Boström som mycket väl kände igen ministern från TV.

Ylva Johansson svarade att hon varit med länge i politiken och att frågan om ett generationskontrakt mellan dem som är i arbetsför ålder och de äldre som byggt upp välfärden i landet är mycket viktig.

Artikelbild

| Rundvandring. Helene Fröjd (t h) som är enhetschef på Edsvägen 16 i Östhammar visade ministern Ylva Johansson (S) runt på äldreboendet.

– De som är i arbetsför ålder nu ska vara med och betala för de äldre som behöver det, och för barnen. Det är på så sätt samhället håller ihop. För mig är det en viktig drivkraft, sa Ylva Johansson och nämnde att regeringen i sin budget satsat tio miljarder kronor på att stärka välfärden i kommuner och landsting och nu lägger till ytterligare fem miljarder.

Kerstin Boström passade på att ge en eloge till personalen på Edsvägen och lyfta frågan om löner och arbetsvillkor.

– Personalen är suverän, det vill jag bara tala om. Hur orkar de? De borde ha högre lön!

Ylva Johansson svarade att hon var glad över att arbetsgivarorganisationen SKL (Sveriges kommuner och landsting) och fackförbundet Kommunal kommit överens om en höjning av undersköterskornas löner.

Artikelbild

| Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) träffade flera äldre som bor på Edsvägen 16. Ministern var imponerad av det moderna äldreboendet som bland annat är anpassat till äldre med demenssjukdom.

– Det handlar om över tusen kronor i månaden. Det är ganska rejält, tycker jag.

Enhetschefen Helene Fröjd flikade in att Östhammars kommun utöver detta beslutat om en generell höjning med 450 kronor i månaden.

– Det låter lovande, sa Kerstin Boström.

Ylva Johansson var imponerad av det äldreboendet Edsvägen, som invigdes för några år sedan och har kostat cirka 130 miljoner kronor.

– Det är modernt byggt och anpassat till arbetet med demenssjukdom. Vi har ett växande antal äldre, och varannan person får en demenssjukdom.

Inom vård- och omsorgssektorn väntas behovet av personal öka kraftigt de kommande åren, samtidigt som löner och arbetsvillkor inte lockar alltför många till gymnasieskolans vårdutbildningar. Timvikarien Ebba Sternrud som ministern också träffade intygade att det ibland kunde vara ganska stressigt.

– Vi är tre som jobbar dag och två på helgen. Jag tycker att det borde vara tre på helgen också, sa Ebba Sternrud.

Ylva Johansson nämnde regeringspengar som gått till förstärkning av nattbemanningen inom omsorgen, men tillade att politikerna inte lägger sig i förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter.

– Lön, arbetsmiljö och arbetsvillkor är viktiga faktorer. Jag är väldigt glad över att SKL och Kommunal är överens om att göra heltid till norm, sa Ylva Johansson.

Tillsammans med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) besökte Ylva Johansson även Liljeforsskolan i Uppsala under torsdagen. Syftet med besöken var att tala om regeringens välfärdssatsningar som ska sätta "skola, vård och omsorg i fokus framför skattesänkningar".