John E Lundin växte upp i stadsdelen Brooklyn i New York och sedan 1998 bor han med sin familj på Hawaii.

Där hade han också sin sista tjänstgöring som diplomat, men dessförinnan var stationeringarna många och när han i slutet av 1970-talet arbetade i Köpenhamn uppmanade hans pappa honom att söka de svenska rötterna. När han ändå var så nära.

– Vi visste att min farfar utvandrat från Sverige omkring 1900 och att han kom från en stad som hette Östhammar, men farfar pratade nästan aldrig om sin uppväxt i det gamla landet, säger John E Lundin när han och hans familj besöker farfaderns barndomsstad.

Artikelbild

| Rött hus. John E Lundin tillsammans med hustrun Li och sonen Eric framför det hus i Östhammar där hans farfar en gång växte upp.

I december 1978 kom John till Östhammar för första gången och han minns fortfarande den dagen tydligt. Han åkte buss hit, det var snö överallt och på Rådhustorget stod en stor julgran.

– Jag gick in i en affär och frågade efter vägen till kyrkan, men fick beskedet att kontoret där var stängt för dagen. Jag gick ändå dit och knackade på, då jag hörde röster inifrån huset.

John E Lundin fick komma in, beskrev sitt ärende och fick sedan möjlighet att leta efter William Erik Lundin, född den 2 april 1882, i kyrkböckerna.

Resultatet var dock nedslående. Ingenstans fanns det en pojke som passade in med namn och födelsedatum.

Artikelbild

| Kvarngatan. I det här lilla röda huset på Kvarngatan i Östhammar bodde John E Lundins farfar en gång i tiden.

Besviken återvände John E Lundin till Köpenhamn, för att ett par veckor senare få ett brev med besked att pojken visst fanns. Dock under namnet Erik Wilhelm Lundin.

– Farfar ändrade alltså sitt namn när han kom till USA, det var därför jag inte hittade honom först. Och senare har jag sett att det faktiskt står Erik Wilhelm i hans gamla konfirmationsbibel, så jag vet att det var han.

Att Erik Wilhelm Lundin var son till snickaren Erik Lundin från Östhammar, född 1838, och Anna Karin Andersdotter, född 1843 i Börstil, fick John E Lundin också veta. Men i övrigt fanns det bara frågor och han bestämde sig för att snart åka tillbaka till Östhammar, i hopp om att finna mer information.

Nästa resa blev omtumlande och det berodde till stor del på Östhammarsbon Jack Nyberg och hans familj. Jack tog sig nämligen an John så till den grad att han snart kände att han hade en familj i Östhammar, även om de inte var släkt.

– All värme och kärlek jag mött hos familjen Nyberg har gjort att jag dedikerat min bok till minnet av Jack och Margareta Nyberg.

Boken, ja. "Across the Brooklyn Bridge" heter den och det var först när John E Lundins pappa dog 2005 som han kom på tanken att skriva ner sin historia i bokform.

– När pappa hade dött hittade jag hans dagbok där han berättade om livet i Brooklyn vid 1940-talets början och också hans anteckningsbok från andra världskriget.

– När kriget tog slut finner vi också en kärlekshistoria där öst möter väst och hur mina föräldrar kämpade för att få leva tillsammans, säger John E Lundin.

Erik Wilhelm Lundin gick till sjöss när han var femton år gammal. Till en början utgick han från Liverpool i England, men snart kom han till Philadelphia och där såg han sin framtid.

Inte minst sedan han träffat sin blivande fru Hattie, som var född i USA av svenska föräldrar, och han 1904 – när båda föräldrarna var döda – hjälpt sin syster Maria att komma över till det förlovade landet.

John E Lundin har besökt Östhammar flera gånger sedan den där första gången för snart 40 år sedan och hustrun Li har varit med tidigare.

För sonen Eric är det här dock första gången och när familjen närmar sig hans farfars fars gamla hem känner han historiens vingslag.

– Det är fenomenalt att stå här och titta in i det som fanns i vårt familjeträd för så länge sedan. Jag måste låta det sjunka in, säger han.

Boken kom från tryckeriet tidigare i år och för John E Lundin känns det viktigt att veta varifrån han kommer, så på det personliga planet behövde boken skrivas. Men han är också intresserad av historia generellt och genom att berätta om personer på det här sättet hoppas han att andra lättare ska kunna ta den till sig.

– De som har levt innan oss har i många fall haft ett hårt liv och därför är det viktigt att vi både förstår det och förvaltar deras minne, avslutar han.

Fotnot: Boken "Across the Brooklyn Bridge" finns att låna på biblioteket i Östhammar, men går också att köpa via www.amazon.com.