”Kroongetuige” på nederländska är en mix av fiktion och tävling där ett antal svenska, mindre kända, skådespelare deltar. Ett mord inträffar och nio holländska deltagare ska försöka lösa mordgåtan. Rickard Molin, location scout i film- och reklambranschen och son till filmaren Lars Molin, var den som fann inspelningsplatsen på uppdrag av Strix i Holland. Filmbolaget valde Öregrund framför en rad andra alternativ – inte minst på grund av den vackra omgivningen, en autentisk atmosfär och ett starkt engagemang från Östhammars kommun. Öregrund kommer också att nämnas i serien.

– Vi är alla spända på resultatet och tittarbetyg vilket kommer att avgöra eventuell fortsättning på projektet, säger Rickard Molin till UNT.

En annan lokal person som medverkat i kulisserna är Östhammarsbon och scenografen Gunilla Matton, som bland annat stått för scenografi och rekvisita till sju säsonger av Stjärnorna på slottet. Även flera statister från Öregrund finns med i serien.

På Strix hemsida finns ett antal smakprov från serien och även en del textmaterial. Planer finns att visa tv-serien vid Öregrundsbiografen. Men än så länge är inget klart, säger Rickard Molin till UNT.

Läs även:

Ny tv-serie spelas in i Öregrund

"Pappas ande vilar över projektet"