Vill liva upp med kultur i höstrusket

Kulturfestivalen har blivit Kulturveckan och flyttats fram till hösten. Runt 50 upplevelser väntar för besökaren, som kan vara hur gammal eller ung som helst.

Cirkusföreställning är ett av de cirka 50 evenemang som äger rum under Kulturveckan.

Cirkusföreställning är ett av de cirka 50 evenemang som äger rum under Kulturveckan.

Foto: Isak Stockås

Östhammars kommun2019-10-26 08:32

Kulturveckan i Östhammar, med start under lördagen, inleder med musik, konst och humor på Kulturhuset Storbrunn. Gästspel från Österbybruks operafestival, Storstan Street Brass, ståuppkomik från Lasse Karlsson och artistduon O.T. är först ut i den långa raden av kulturella upplevelser.

– Kulturveckan är en utveckling av Kulturfestivalen, som alltid ägde rum på sommaren. Tanken är att det ska hända något i Östhammars kommun under hösten då det vanligtvis är låg aktivitet här, säger Lena Öberg, evenemangssamordnare på Östhammars kommun.

Mellan 26 oktober och 3 november sker runt 50 evenemang och aktiviteter runtom i Östhammars kommun, arrangerade av både kommunen själva och andra kulturaktörer. Kulturveckan sammanfaller med höstlovet och vill därför erbjuda något för människor i alla åldrar. 

– Artisten och trollkarlen Johan Ståhl kommer ju till exempel, som varit i Hollywood och gjort succé med sin show ”Vackra lögner”. Nu kommer han till lilla Östhammar, säger Lena Öberg.

Kommunen hoppas också att en ny tradition ska födas i form av ”Ljusafton”, en upplevelse i Källörsparken där besökare får tända ljus och lyssna till specialanpassad musik. Ljusafton äger rum 2 november.

– Vi har satsat på mycket aktiviteter för unga, 30 stycken av aktiviteterna är anpassade för barn och ungdomar. I Gimo simhall kommer till exempel 13- till 19-åringar att bada och sitta på luftmadrasser samtidigt som man kollar på film, säger Lena Öberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!