Pepparkaksdeg
3 dl socker
2 dl ljus eller mörk sirap
100 g smör eller margarin
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 msk malda kryddnejlikor
3 dl mjölk
1 msk bikarbonat
16–18 dl vetemjöl

Kristyr
4 dl florsocker
1 äggvita
2 krm ättisksprit
Rör ihop allt.

1. Blanda sammans sirap och fett i en kastrull. Värm tills fettet smält.
2. Tillsätt kryddor och mjölk och låt blandningen kallna.
3. Blanda den mindre mängden mjöl med bikarbonat i en bunke. Tillsätt den kalla blandningen och arbeta ihop till en fast deg.
4. Svep in degen i folie och låt vila ett dygn.
5. Lägg degen på smörpapper och kavla ut. Lyft upp smörpappret på plåten. Rita ut delarna på degen.
6. Grädda på 225 grader. För stora pepparkaksbitar cirka 8 minuter, och
5 för de små.