Marktvist pÄ 28 miljoner kan sluta i rÀtten

Det politiska styret avfÀrdar kravet pÄ att Tierps kommun ska köpa mark i Karlholm strand för 28 miljoner kronor. Nu övervÀger markÀgaren att stÀmma kommunen pÄ miljonbelopp.

Entreprenören Anders Högberg övervÀger att stÀmma Tierps kommun för avtalsbrott pÄ 28 miljoner kronor nÀr det gÀller en markaffÀr.

Entreprenören Anders Högberg övervÀger att stÀmma Tierps kommun för avtalsbrott pÄ 28 miljoner kronor nÀr det gÀller en markaffÀr.

Foto: Staffan Claesson

Politik2019-11-09 07:00

– Var finns det avtal som sĂ€ger att kommunen ska köpa den hĂ€r marken för 28 miljoner kronor? Det frĂ„gar sig Sara Sjödal (C), kommunalrĂ„d hos den styrande kvintetten (C, M, L, KD och MP).

Sara Sjödal hĂ€nvisar till ett beslut i kommunfullmĂ€ktige 2016 angĂ„ende ett genomförandeavtal mellan kommunen och Karlholm Utveckling KB om överlĂ„telse av fĂ€rdigstĂ€lld gatu-, park- och parkeringsmark i Karlholms strand. I avtalet specificeras ingen köpeskilling. 

– Om det finns ett avtal som inte vi kĂ€nner till, ta dĂ„ fram det. Har kommunen ingĂ„tt ett avtal ska vi givetvis respektera det, men i dag finns det ingenting som sĂ€ger att vi ska betala nĂ„gonting vid en överlĂ„telse, sĂ€ger Sara Sjödal. 

Entreprenören Anders Högberg Àr en av de som ligger bakom Karlholms strand-projektet. Enligt honom finns en överenskommelse att kommun ska köpa marken för 28 miljoner kronor, uppdelat pÄ flera olika delbetalningar.

Enligt Anders Högberg ska bland annat det dĂ„varande kommunalrĂ„det Bengt-Olov Eriksson (S) ha deltagit i förhandlingarna. Bengt-Olov Eriksson bekrĂ€ftar att förhandlingar Ă€gt rum och att man kom fram till ett belopp pĂ„ 28 miljoner kronor. 

– Bland annat deltog den tidigare samhĂ€llsbyggnadschefen Per Jonsson (arbetar nu med Karlholms strand-projektet) och flera andra tjĂ€nstemĂ€n. Syftet med ett köp Ă€r att kommunen fĂ„r kontroll över gatu- och parkmarken samt sĂ€krar allmĂ€nhetens tillgĂ„ng till omrĂ„det, sĂ€ger Bengt-Olov Eriksson. 

Enligt Eriksson finns det inget skriftligt nĂ€r det gĂ€ller överenskommelsen. 

– Beloppet fanns med till en början nĂ€r genomförandeavtalet skulle godkĂ€nnas i kommunstyrelsen. Det togs dock senare bort av juridiska skĂ€l dĂ„ ett markköp skulle regleras i ett separat avtal, sĂ€ger Bengt-Olov Eriksson. 

Även i kommunfullmĂ€ktige hanterades frĂ„gan och i de handlingar som följer med beslutet finns inga belopp faststĂ€llda.

– Vi stĂ„r nu i valet och kvalet hur vi ska agera juridiskt. Det kan vara aktuellt att vi skickar en faktura med ekonomiska krav och tar det dĂ€rifrĂ„n och sĂ„ möts vi i rĂ€ttssalen, sĂ€ger Anders Högberg.

FrÄgan blev Àven en politisk strid mellan kvintetten och Socialdemokraterna vid tisdagens budgetdebatt i kommunfullmÀktige.

– VĂ„r uppfattning Ă€r att det finns en överenskommelse som ska följas av kommunen. Gör vi inte det kan det hĂ€r bli dyrare Ă€n 28 miljoner kronor, menar oppositionsrĂ„det Viktoria Söderling (s).  

KommunalrÄdet Sara Sjödal (C) menar att det inte finns nÄgot avtal som styrker att kommunen ska köpa nÄgon mark för 28 miljoner kronor.
KommunalrÄdet Sara Sjödal (C) menar att det inte finns nÄgot avtal som styrker att kommunen ska köpa nÄgon mark för 28 miljoner kronor.
Karta: Karlholmsbruk
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!