Sugardejting Àr prostitution förklÀdd i lyx

Anna Runesson och Carmen Jorro Martinez jobbar mot sugardejting. FörÀldrar Àr okunniga om fenomenet och unga riskerar grova övergrepp.

Anna Runesson och Carmen Jorro Martinez jobbar mot sugardejting.  "MÄnga ungdomar far otroligt illa", sÀger Anna Runessson.

Anna Runesson och Carmen Jorro Martinez jobbar mot sugardejting. "MÄnga ungdomar far otroligt illa", sÀger Anna Runessson.

Foto: Madeleine Andersson

Prostitution2019-09-27 09:00

– Mest orovĂ€ckande Ă€r att det anses hippt och coolt bland ungdomar att ha en sugar daddy.  Det gör att mĂ„nga ungdomar far otroligt illa, sĂ€ger Anna Runesson. 

Vi trĂ€ffar Anna Runesson och Carmen Jorro Martinez som bĂ„da Ă€r regionkoordinatorer mot prostitution och mĂ€nniskohandel i Region Mitt. I Region Mitt ingĂ„r Uppsala, VĂ€stmanland och GĂ€vleborg. 

 â€“  Vi ser att fenomenet blir allt vanligare och vĂ„ra kolleger runtom i landet ser samma utveckling. Och det Ă€r inte bara ett storstadsfenomen, sĂ€ger Anna Runesson. 

Anna Runesson och Carmen Jorro Martinez kallas in nĂ€r polisen upptĂ€ckt fall av prostitution och deras roll Ă€r att ta hand om den som blivit sĂ„ld eller sĂ„lt sig. Det kan handla om sexköp som startade som sugardejting. 

Sugardejting innebĂ€r att en Ă€ldre man som Ă€r hyfsat vĂ€lbestĂ€lld annonserar efter en sugar babe eller boytoy, det vill sĂ€ga en yngre kvinna eller yngre man. Den som annonserar kallas sugar daddy; de vill ha sĂ€llskap, lockar med pengar, kryssningar, champagne, mobiler och annat dyrt. Det skapar ett skimmer av lyx och flĂ€rd kring sugardejting-sajterna.   

 â€“ Men det bör man ha klart för sig – Arne 64 Ă„r och Alva 14 Ă„r har inget utbyte av att umgĂ„s med varandra. Relationer med den Ă„ldersskillnaden Ă€r en varningsflagga. Det handlar om sex i utbyte mot glamour, sĂ€ger Anna Runesson. 

Hennes erfarenhet Ă€r att efter att personerna har skapat kontakt pĂ„ sugardejting-sajterna, chattar de pĂ„ andra stĂ€llen och gör upp om sexuella tjĂ€nster. PĂ„ sugar dejting-sajterna stĂ„r det ofta angivet att det inte handlar om sex,  eftersom sexköp Ă€r olagligt. 

– Sugardejting normaliseras genom glorifieringen. En tjej som jag pratat med sa att hon aldrig skulle ha anmĂ€lt sig till sajten om den hade hetat prostitution.com. Sugardejting lĂ„ter flashigt men Ă€r förtĂ€ckt prostitution, sĂ€ger Anna Runesson. 

De tvĂ„ varnar för att en del, sĂ€rskilt vĂ€ldigt unga, kan vara lĂ€tta att lura. Att de Ă€r naiva och förstĂ„r inte att de förvĂ€ntas ha sex med personen som de fĂ„tt saker av.  Sen kĂ€nner de sig dumma nĂ€r de inser det och sĂ€ger ja till nĂ„got som de inte tĂ€nkt sig.

 â€“ Det Ă€r lĂ€tt att tro att man sĂ€tter sina egna grĂ€nser men sĂ„ enkelt Ă€r det inte, sĂ€ger Carmen Jorro Martinez.

– Den som stĂ€mt möte med en person pĂ„ ett hotell kan mötas av att stĂ„ dĂ€r ensam med flera Ă€ldre mĂ€n i ett rum och tvingas stĂ€lla upp pĂ„ grova sexuella handlingar som att bli kissad pĂ„, strypt under tiden personen penetreras, gruppvĂ„ldtĂ€kt, fastbunden sĂ„ att mannen kan göra det han vill utan att ”hen” kan göra nĂ„got motstĂ„nd, sĂ€ger Anna Runesson. 

De pĂ„pekar att mĂ„nga som hamnar i sugardejting mĂ„r psykiskt dĂ„ligt och har sjĂ€lvskadebeteende men det kan ocksĂ„ vara vilken ungdom som helst och frĂ„n alla samhĂ€llsklasser. De vet att ju yngre flickorna eller pojkarna Ă€r desto mer populĂ€ra Ă€r de hos sugar daddies. 

Vad Àr det vÀrsta med sugardejting?

– Risken att bli misshandlad och vĂ„ldtagen. Det Ă€r en jĂ€ttestor fara att trĂ€ffa en okĂ€nd person ensam,  sĂ€ger Carmen Jorro Martinez. 

Anna Runesson berĂ€ttar om en tjej som sagt till en kompis att hon skulle ringa om personen hon skulle trĂ€ffa verkade farlig.  Men att hon inte hade tĂ€nkt pĂ„ hur omöjligt det skulle vara om hon blev bunden i ett hotellrum och vĂ„ldtagen.

Anna och Carmen samarbetar med hotellkedjor som Ă€r vanliga platser för möten. Om personalen mĂ€rker nĂ„got som skulle kunna vara prostitution hör de av sig. Hur utbrett fenomenet sugardejting Ă€r, vet de inte exakt. Men för nĂ„got Ă„r sedan gjordes en kartlĂ€ggning i VĂ€sterĂ„s och dĂ€r fanns cirka 50 sugar daddies. 

– Uppsala Ă€r ju en större stad och det Ă€r mycket möjligt att hĂ€r finns fler, sĂ€ger Anna Runesson.

Hur ska man göra som förÀlder för att upptÀcka sugardejting?

– LĂ€r dig mer om sociala medier. VĂ„ga vara en jobbig och nyfiken vuxen. StĂ€ll frĂ„gor om vad ditt barn hĂ„ller pĂ„ med pĂ„ nĂ€tet och berĂ€tta om riskerna, sĂ€ger Carmen Jorro Martinez. 

– Reagera om ditt barn kommer hem med nya klĂ€der, ny mobiltelefon och annat som de inte har rĂ„d med. Var uppmĂ€rksam pĂ„ om de Ă€r försvunna pĂ„ konstiga tider. En del anvĂ€nder skoltid, andra tiden precis efter skolan, eller hĂ„ltimmar för att gĂ„ och trĂ€ffa sin sugar daddy,  sĂ€ger Anna Runesson. 

Runesson och Jorro Martinez pĂ„pekar att förĂ€ldrar Ă€r tvĂ„a pĂ„ bollen nĂ€r det gĂ€ller sugardejting men att alla ungdomar kĂ€nner till fenomenet. 

– Ingen förĂ€lder kan tĂ€nka att det hĂ€r hĂ€nder inte mitt barn, sĂ€ger Carmen Jorro Martinez.  

Anna Runesson och Carmen Jorro Martinez samarbetar med flera hotellkedjor som hör av sig till dem om de fattar misstankar. Sugar daddies trÀffar gÀrna ungdomar pÄ hotell.
Anna Runesson och Carmen Jorro Martinez samarbetar med flera hotellkedjor som hör av sig till dem om de fattar misstankar. Sugar daddies trÀffar gÀrna ungdomar pÄ hotell.
Citat frÄn en sajt

PÄ sugardejting-sajterna beskrivs fenomenet som nÄgot vackert och glamoröst. Att det handlar om sexköp skrivs inte ut eftersom det Àr förbjudet att köpa sex.

HÀr Àr ett citat frÄn en av sajterna: "Det spelar ingen roll om du letar efter ett lÄngsiktigt förhÄllande eller en spÀnnande flirt. PÄbörja resan till den livsstil du önskar genom att blÀddra bland tusentals av vÄra manuellt godkÀnda profiler".
 

Fotnot: Texten Àr omskriven, företagsnamnet Àr borttaget.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!