Antalet kontanter som cirkulerar i samhället minskar stadigt. Många banker har minskat eller förändrat sin kontanthantering och trenden tycks sprida sig till fler branscher. Uppsalarestaurangen Bierhuis har beslutat att slopa sin kontanthantering från och med den 1 maj.

LÄS MER: Skapade nya affärer genom Swish

LÄS MER: Betalningar blir allt mer digitala

– Allt färre betalar med kontanter hos oss. Cirka 90 procent av alla betalningar i vår verksamhet är kortbetalningar och de som betalar med kontanter gör det oftast för att de har kontanter som de vill bli av med. Vi ser helt enkelt mening att fortsätta, säger Ali Haddadi, ägare av restaurangen.

Han driver även restaurangen Churchill Arms har även där ska man slopa kontanter, men först till hösten.

Ali Haddadi ser flera fördelar med att sluta med kontanter. Personalen slipper hålla växelkassa och räkna kassan på kvällen. Rånrisken minskar och dessutom sparar företaget på tid och pengar genom att slippa beställa, växla och sätta in kontanter.

– Personligen tycker jag kort är det bästa som har hänt, säger Ali Haddadi.

Hur tror du att kunderna kommer att reagera?

– Eftersom att vi har så många som betalar med kort tror jag inte att det kommer innebära någon skillnad för kunderna. Jag tror inte att vi kommer få några negativa reaktioner, de flesta som betalar med kontanter i dag har också kort.

Ali Haddadi upplever att många i Uppsalas restaurangbransch velat slopa kontanter men att ingen vågat ta steget.

– Tittar man i Stockholm är det många av de stora restaurangkoncernerna som slutat med kontanter. Jag hoppas att fler, även i Uppsala, nu ska få anledning att sluta, säger han.

Bierhuis verkar vara en av de första krogarna att slopa kontanter, men man blir inte den första kontantfria restaurangen i Uppsala. Sedan tidigare har bland annat lunchrestaurangen Heat i Boländerna en kontantfri verksamhet med endast kortbetalning. När nya restaurangen Pong öppnar i fastigheten Eldaren kommer man inte heller där att ta emot kontanter.

– Kontanthantering är absolut dyrast av de olika betalsättningen. Utan kontanter gör vi det enklare för personalen och ökar säkerheten. Jag ser bara problem med kontanter, säger Michael Zhan, vd för Pong.

Här kommer man utöver kort även erbjuda betalning med Swish, andra mobila betallösningar och i viss mån även faktura.