– Eftersom det är en dag då vi är ute från tidig morgon till sen kväll och kanske dukar upp med fest utomhus, så blir vi mer känsliga för nederbörd. En annan vanlig sommardag när det regnar en liten skur lägger vi inte på minnet. Då går vi bara in en stund och väntar på att regnet ska passera. Men midsommarafton är känsligare eftersom vi vill ha uppehåll hela dagen, säger Alexandra Olsson, meteorolog på SMHI.

Samtidigt som det känns som att det alltid regnar på midsommar – så har det faktiskt också gjort det de senaste tre åren.

– Ja, det har kommit några enstaka millimeter nederbörd de senaste midsomrarna i länet, och de har väl fastnat i minnet. 2017 kom dock 8 millimeter nederbörd, så det var lite kraftigare.

Årets sommarhögtid verkar inte bli annorlunda, med växlande molnighet och lite regn. En klassisk midsommar helt enkelt.

– Men vi får komma ihåg att det ju är en vecka kvar, så prognoserna är fortfarande väldigt osäkra, förklarar Alexandra Olsson.

Det finns alltså chans att både de som hoppas på regn och soldyrkarna blir nöjda med midsommarvädret. Temperaturen blir blygsam mellan 16 och 20 grader. Det är dock ändå varmare än de tidigare midsomrarna.

– Det var nog 2014 eller 2015 som det bara var 14 grader i Uppsala, och vi hade en väldigt mild vinter. Så det var ungefär lika kallt som på julafton.