Högst är prisökningen på ettor i Luleå, 165,3 procent. Efter dem följer Jönköping, Sundsvall, Linköping och Växjö kommun. När det gäller kvadratmeterpris på ettor ligger Uppsala "bättre" till. Uppsala har landets tredje högsta kvadratmeterpris (55 546 kr) efter Göteborg (59 355 kr) och Stockholm (91 276 kr).

Kartläggningen är gjord av Svensk Fastighetsförmedling med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik. 14 kommuner ingick i undersökningen.

– Universitetets drygt 44 000 studenter resulterar i att trycket på små bostäder blir stort och det är tufft för studerande och förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Samtidigt är Uppsala en trygg kommun att investera i eftersom staden är på framfart. Tillväxten är stark och vi har landets lägsta arbetslöshet. Jag är övertygad om att priserna kommer fortsätta uppåt under de kommande åren, säger Johan Löfving, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Uppsala.

Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, ser flera förklaringar till den stora ökningen för mindre orter. Dels lockas att fler studenter till orter som Luleå, Sundsvall och Växjö där universitetens utbildningar fått fler platser och blivit allt mer attraktiva. Dels har bostadsbyggandet inte hängt med. På många av de här orterna saknas små lägenheter som passar för studenter.

– Jag tror att det kommer att fortsätta i den här takten. Studenter ska fokusera på sina studier och slippa oroa sig för sin bostadssituation. Det blir intressant att följa den här utvecklingen, säger hon.

ENKÄT: Tyck till i bostadfrågan