I morgon, torsdag, serverar Kulturskolan sin julkonsert i Möbeln och samma kväll ger Tierps manskör sin julkonsert i Nathanaelskyrkan. Och på lördag laddar Johan J:son Ljung och Martin Lindberg för Jul i Tierp i Borgenkyrkan.

– Släpp julstressen och gå och lyssna på en mysig, stämningsfull julkonsert i decembermörkret, utbrister Johan J:son Ljung som tillsammans med Martin Lindberg arrangerar konserten Jul i Tierp.

Medverkande är solisterna Per-Erik Sundström, Matilda Karlsson, Therese Sellberg och Johan J:son Ljung ackompanjerade av Malin Karlsson klaviatur, Magnus Willén bas, Magnus Wijk gitarr och Martin Lindberg trummor.

Till vardags är Therese Sellberg sångcoach på ABF Rockskolan Norrsundet, Matilda Karlsson kyrkomusiker i Tierps pastorat, Per-Erik Sundström, kyrkvaktmästare i Hedesunda och Johan J:son Ljung, barn- och ungdomsledare i Tierps pastorat. Alla är flitigt anlitade musiker i olika sammanhang.

– Konserten är baserad på solonummer, men även duetter. Vi öppnar och avslutar med hela kvartetten av oss fyra solister. Vi framför julens mest älskade sånger, säger Johan J:son Ljung.

Förra året höll Johan och Martin Jul i Tierp för första gången i Borgenkyrkan. Dragplåstret var sångaren Jan Johansen.

– Det kom över två hundra personer till konserten, som innehöll julmusik men med mycket inslag av annan musik, som Jan Johansens egna låtar. Konserten blev kostsam men arrangemanget gick ihop precis. I år satsar vi på lokala artister. En annan skillnad är att repertoaren den här gången blir renodlad julmusik, tolkad i olika genrer, från klassiskt till pop och rock, säger Johan J:son som liksom Martin Lindberg tycker att de lokala artisterna håller hög klass.

Vilka är era egna bästa favoriter bland julsånger?

Jul, jul, strålande jul, den gillar jag verkligen, den ger den rätta julstämningen, tycker Johan.

O, Helga Natt, wow, när den sjungs av en solist med mäktig röst i en konsertlokal med fin akustik smälter jag. På Jul i Tierp sjungs den av Per-Erik Sundström, säger Martin.

Have Yourself A Merry Little Christmas, den är jag svag för, säger Matilda, som sjunger den på Jul i Tierp och Johan och Martins nämnda favoriter tolkas också.

Som musiker har de inte besökt särskilt många julkonserter som åhörare, utan oftast stått på scenen.

– Jag har stått på scenen vid julkonserter säkert sedan 1990-talet, utom ett år. Kring tiden för en jul hoppade jag av den grupp jag sjöng med. Det kändes förstås tomt att inte vara med det året och spela julens sånger, säger Johan J:son Ljung som får vila sig mot ordspråket En gång är ingen gång, två gånger är en vana.