Det var inte meningen att försäljningen av Dragon Gate skulle bli offentlig just nu så Scandiamäklarna i Stockholm har ännu inte hunnit ta fram de prospekt och andra underlag som krävs för att kunna annonsera ut komplexet.
– Men jag är helt övertygad om att vi kan hitta en köpare, säger Lars Westin på Skandiamäklarna.
LÄS MER: Tidslinje - ett bygge utan slut?
Bygget av Dragon Gate startade 2004 då den kinesiske affärsmannen Jongchun Li – vars stora dröm var att bygga ett Kina i miniatyr vid Dalälven, tog över det då krisande hotellet. Över tio år har gått sedan dess och projektet har haft en rad duster med myndighetssverige. Först i december förra året fick Dragon Gate klartecken att öppna.
– Många förknippar Dragon Gate med det som varit. Men mycket har förändrats under åren. I dag finns exempelvis Tierp Arena intill och kommunerna runt om expanderar. För oss handlar det om att hitta en köpare som har idéer och vill dra nytta av det som gjorts. Det finns ett intresse både i Sverige och utomlands, säger Lars Westin.
Att Dragen Gate är en väldigt speciell byggnad tror han inte behöver vara något negativt.
– Det kanske är den mest originella byggnaden som vi har i landet och jag tror att det kan vara en fördel. Dragon Gate är känd och det är häftigt att stanna till där, kanske äta och övernatta.
Hur mycket värderar ni anläggningen till?
– Vi vill inte lägga ut något pris i dagsläget. Men vi tror det är en ganska bred prisbild, beroende på vilka idéer en köpare har för Dragon Gate, säger Lars Westin.
Han tror dock inte att Jongchun Li kommer att få tillbaka de kanske 100-talet miljoner kronor som han sägs ha investerat i Dragon Gate.
Varför är inte det möjligt?
– Man ska väl aldrig säga aldrig. Jag tror att man måste se det som att han efterlämnar en gåva till Älvkarleby. Han har skapat något alldeles extra,
Älvkarleby kommuns kommunalråd, Marie Larsson (S), fick beskedet om försäljningen på måndagen.
– Jag hoppas att det här blir porten till Älvkarleby. Dragon Gate är en unik byggnad i Sverige som har satt kommunen på kartan, positivt eller negativt. Jag tror i alla fall det är bra för kommunen, säger hon.
Om inte Dragon Gate skulle hitta en köpare. Har kommunen något ansvar?
– Nej, Vi har inget ansvar för Dragon Gate. Vi har givit dem de tillstånd de behöver från oss. Det vi kan göra är att hjälpa till att samordna olika aktörer, säger hon.
Marie Larsson har bland annat träffat Scandiamäklarna och informerat om Älvkarleby kommun, som har både havsbad och laxfiske.