Den finske proffshopparen Jari Kuosma hade valt Gryttjom för de första testflygningarna med sin senaste vingdräkt.

Vissa kallar honom äventyrare, andra skulle nog säga våghals. Själv har han gett sitt företag namnet Birdman och det ger en bra vink om vad han sysslar med. Jari Kuosma designar och tillverkar wingsuits – flygdräkter. Med sådana och en lämplig uthoppshöjd kan en människa komma så nära begreppet fågelman som det är möjligt.

Att Jari Kuosma valde Gryttjom förklarar Peter Törnestam, ordförande i Stockholms Fallskärmsklubb, med att fältet är ett av Europas bästa, med en säker organisation och ett bra flygplan för stabila uthopp.

Peter Törnestam beskriver testflygningarna som mycket lyckade.

– Det här är en dräkt konstruerad för att flyga så fort och därmed så långt som möjligt. Han far i väg som en kanonkula, säger Peter Törnestam och berättar att medföljande fotograf i luften hade svårt att hänga med.

Testflygningarnas uthopp skedde från ungefär 4 000 meters höjd och avsevärt längre bort från fältet än vid vanlig hoppning.

– De hoppade av cirka 1,2 mil nordväst om hoppfältet och kunde lätt ha flugit hela vägen till Månkarbo och löst fallskärmen med den extra medvind vi hade i lördags, säger Peter Törnestam.

På plats vid helgens testflygningar fanns även ett kanadensiskt tv-team, som följt fågelmannen från Finland under en tid. De arbetar med en dokumentär om extrema högfartssporter.

Videoexempel på fågelmannens och dräkternas flygförmåga finns både på bird-man.com och på youtube.

Anders Badner

anders.badner@unt.se 018-478 11 98