Det är bilder från boken "Sparade ögonblick. Folkhemmets pressbilder i Upplandsmuseets samlingar" som skrivits av Barbro Björnemalm som ställs ut på biblioteket i Tierp. Totalt har 250 pressbilder från perioden 1935 till 1975 valts ut som tagits av fotografer från Uppsala Nya Tidning, Uppsala bild och andra medieföretag.

Det är Upplandsmuseet som ligger bakom uppställningen och framtagandet av boken. Tanken med projektet är att spegla det svenska folkhemmets utveckling via en pressfotografs kameralins.

– Sparade ögonblick är skapad som en vandringsutställning och vi är jätteglada att den nu har kommit till Tierp, säger Maria Ljunggren, utställningschef på Upplandsmuseet och utställningens producent, i ett pressmeddelande.

Artikelbild

| Betraktare. Utställningen intresserade Margareta Vesterlund som har fritidshus i Västland.

När UNT besökte utställningen i fanns Margareta och Rune Vesterlund på plats. För Rune Vesterlund var utställningen lite extra speciell då han är född och uppväxt i det som en gång i tiden hette Västlands kommun. Han tittade intresserat på bilderna med motiv från de norra delarna av Uppland.

– Vi har fortfarande kopplingar till Tierpstrakten då vi har ett hus i Västland, berättar Rune Vesterlund.

Hans fru Margareta fastande framför allt för en av bilderna. Den handlar om att en av de dåvarande kommunerna nuvarande norduppländska kommunerna tog hand om ungdomar och hjälpte dem med transport till arbetsläger där de fick arbeta.

Utställningen i biblioteket pågår fram till den 13 januari 2018.