– Jag har byggt olika pepparkakshus så länge jag kan minnas, säger Elisabeth Löfström.

På fredagen monterade hon upp sitt jaktslott på biblioteket i Tierp. Förlagan till pepparkakshuset är det jaktslott som byggdes av familjen De Geer i slutet av 1800-talet i Tobo. Familjen De Geer ägde och drev under flera århundraden många av bruken i Norra Uppland.

– Min pappa köpte för några år sedan en gård i Kråkbo som inte ligger så långt från slottet. Jag började då kolla på internet efter häftiga byggnader i Tierpstrakten och föll för jaktslottet, berättar Elisabeth Löfström.

Artikelbild

| Snö. För att få till ett snöliknande utseende på pepparkakshuset pudrar Elisaberth Löfström kristyr på det.

Hon berättar att hon studerat bilder av slottet. Därefter har hon ritat mallar som hon använt när hon bakat de olika pepparkaksdelarna till huset.

– Lite pillrigt är det alltid att baka och bygga pepparkakshus, säger hon.

Vill man veta hur det såg ut i jaktslottet på den tiden när familjen De Geer höll till där så finns det en liten utställning i biblioteket i Tierp. I dag hyser jaktslottet Erik Sahlström-institutet som vårdar arvet efter nyckelharpsspelaren Erik Sahlström med olika utbildningar i musik och dans.

Tidigare har Elisabeth Löfström bland annat byggt pepparkakskopior av Varbergs Kallbadhus och en musikscen med de fyra medlemmarna i ABBA - Agneta, Benny, Björn och Anni-Frid.