En kväll i september larmades polisen av flera trafikanter på E 4 i Norduppland om en personbil som körde söderut i fel körfält, mot mötande trafik. En polisptarull ställde upp sin bil vid en katastroföverfart i höjd med Tierpsavfarten och fick efter några minuter syn på bilen som närmade sig i fel körfält. Polisbilen körde ut i högra körfältet och slog på blåljusen för att få stopp på den vådliga färden, men personbilen passerade helt sonika polisen och fortsatte söderut.

Patrullen valde att följa efter. Efter ungefär 800 meters efterföljande i fel riktning stannade föraren, en kvinna i 75-årsåldern. En nykterhetskontroll visade att hon inte var påverkad av alkohol. Däremot var hon skärrad och ångerfull, enligt poliserna, som skjutsade hem kvinnan till hennes bostad och körde hem hennes bil.

I förhör har kvinnan berättat att hon varit på födelsedagskalas i Gävletrakten och valt en annan väg hem än den vanliga. Enligt kvinnan hade hon förmodligen hamnat i fel körriktning redan vid påfarten till E 4 i Gävle. Därmed färdades hon enligt polisen 48 kilometer i fel riktning innan färden avbröts. Kvinnan berättade också att hon direkt insåg att hon körde mot mötande trafik, men uppgav att hon valde att fortsätta framåt, hålla åt höger och försöka hitta en lämplig avfart för att komma över i rätt körbana.

Kvinnan åtalas nu för grov vårdslöshet i trafik. Hon har i polisförhöret erkänt brott.