Den första advent öppnades Söderfors kyrka efter en totalrenovering. Kyrkan, som är byggd 1794, har bland annat handikappsanpassats, fått ny el, fjärrvärme och kyrkorummet har målats om. Vid slutbesiktningen visade det sig att entreprenören som målat kyrkan använt plastfärg istället för linoljefärg, som är den färgtyp som länsstyrelsen beslutat att man ska använda vid renoveringen. Byggnadsantikvarie Martin Åhrén har skickat ärendet vidare till länsstyrelsen för bedömning.

– Jag har aldrig varit med om någonting liknande. De flesta som renoverar gamla kyrkor känner till att de lyder under kulturmiljölagen och att man bör använda linoljefärg, som man gjorde på den tiden då kyrkan byggdes, säger Martin Åhrén.

Nu är det upp till länsstyrelsen att besluta vad som ska hända med den felmålade kyrkan och vem som eventuellt ska betala för att få bort plastfärgen och utföra nytt målningsarbete med linoljefärg.

Artikelbild

Enligt tidigare uppgifter till UNT kostade renoveringen av kyrkan 17 miljoner kronor. Hälften av summan kom från kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkobyggnadsbidrag och hälften hade församlingen själva sparat till. Församlingen ska dock inte betala mer, enligt ordförande i kyrkorådet.

LÄS MER: Söderfors kyrka i ny skrud

– Det här är en tråkig historia, men församlingen kommer inte att belastas ekonomiskt om länsstyrelsen beslutar att målningen måste göras om, säger Britt Pagard, ordförande i kyrkorådet i Tierps och Söderfors församling.