Skogsbranden utbröt den 5 maj i Långviken, mellan Tierp och Söderfors. Som mest var tolv insatsenheter från fyra brandstationer på plats för att bekämpa eldsvådan, som spred sig till ett omgivande skogshygge. Först efter tre timmar hade branden omringats och var under kontroll. Brandförsvaret var kvar i ytterligare fyra timmar, innan ansvaret för eftersläckning och bevakning överlämnades till markägaren.

Nu åtalas en man i 35-årsåldern för att ha vållat skogsbranden. Enligt åtalet arbetade mannen med reparation av en traktor på en skogsväg intill hygget och använde en rondellslipmaskin. Gnistregnet spreds av vindbyarna till det torra gräset på marken, som fattade eld och utvecklades till den kraftiga branden, enligt åtalet. Mannen försökte själv släcka eldsvådan men lyckades inte.

Enligt åklagaren var både platsen och det rådande väderläget olämpliga för arbetet. Det saknades också tillräckliga hjälpmedel och bevakning för att hindra en brand, enligt åtalet.

Artikelbild

Totalt brann fem hektar mark med ungskog. 35-åringen åtalas för att ha startat skogsbranden av oaktsamhet. I polisförhör har mannen förnekat att han gjort sig skyldig till brott och förklarat att han vidtog flera åtgärder för att undvika brand vid arbetet med slipmaskinen.