– Så skönt att slippa åka hela vägen till Uppsala med sjuktaxi. Dessutom körde taxin rätt på en gång nu - vid Akademiska sjukhuset i Uppsala brukar taxichaufförerna ofta ha problem att hitta rätt, berättar Mårten Johansson som har ögonsjukdomen glaukom (grön starr).

Sedan ögonmottagningen stängde i Tierp i mars 2015 har 71-åriga Mårten Johansson fått åka 188 kilometer tur och retur mellan Skutskär och Uppsala varje gång han ska besöka ögonmottagningen på Akademiska sjukhuset. Nu har den sträckan minskats till 76 kilometer.

– När jag fick höra att man skulle öppna mottagningen här igen så var det givet att jag ville få komma hit i stället. Nu spar jag tid och får samma hjälp som i Uppsala, förklarar Mårten Johansson som var en av de första patienterna på den nyöppnade mottagningen.

Artikelbild

| Trycket. Här sprutar ögonsköterskan Inger Fällman in en bedövningsvätska i ögat på Mårten Johansson för att kunna mäta vilket ögontryck han har.

Ögonsköterskan Inger Fällman berättar att mottagningen i första hand är till de för de ögonpatienter som bor i Tierp och Älvkarleby kommuner. Totalt handlar det om 1 500 och 2 000 personer som har problem med diabetes eller glaukom (grön starr) som kan få hjälp med synkontroller.

– Vi gör olika syntester. I vissa fall kan det dock bli så att man även i fortsättningen behöver åka in till Akademiska sjukhuset för undersökningar samt träffa ögonläkare, förklarar Inger Fällman.

För Mårten Johansson handlar dagens besök om att göra ett syntest samt mäta trycket i ögat för att få besked hur sjukdomen påverkat ögonen den senaste tiden.

– Samtidigt som jag fick lite nya ögonmediciner så förklarade min läkare att han ville att jag skulle undersöka vilket tryck jag har i ögonen, berättar Mårten som lidit av glaukom sedan 1997.

Det är Inger Fällman som tar emot och undersöker Mårten Johansson. De båda har träffats tidigare på ögonmottagningen vid Akademiska sjukhuset.

– Trycket i ögonen har inte försämrats sedan du var på undersökning hos oss senast, konstaterar Inger Fällman när hon jämför tisdagens undersökningsresultat med uppgifter från tidigare besök.

Ögonmottagningen vid Tierps vårdcentral är en del av Akademiska sjukhusets verksamhet och planen är att mottagningen ska hålla öppet en dag i veckan och vara bemannad med två personer - en ögonsköterska och en undersköterska.

Inger Fällman uppskattar att de en normal tisdag ska kunna ta emot och undersöka upp mot 30 patienter som lider av glaukom eller diabetes.

– Det känns bra att vi öppnat i dag och gensvaret från de patienter som varit här har varit bra. Dessutom har all utrustning fungerat bra, konstaterar Inger Fällman.