Enligt kommunpolis Kjell-Åke Ederyd i Tierp har Högbergsskolan, Aspenskolan och Centralskolan i Tierp utsatts för upprepad vandalism under sommaren. Det har främst handlat om krossade rutor. Men vid flera tillfällen har också förövarna tagit sig in i skolornas klassrum och bland annat förstört takpanel och projektorer. Vid ett tillfälle eldade någon i Centralskolans multihall.

– Man har också klottrat en hel del, bland annat på kollektivtrafikens fordon, på järnvägsstationen i Tierp och på skolan i Karlholmsbruk, säger han.

Enligt Kjell-Åke Ederyd är den här typen av skadegörelse typiska ungdomsbrott. De ökar i samband med skollov och inför skolstarten då tillsynen över ungdomarna är dåligt.

– Ofta jobbar föräldrarna och skolan är stängd. Då håller en del till vid skolor och daghem. Det är grupper av ungdomar som gör det här, säger han.

Brotten är inte lätta att klara upp. Men då och då kan polisen spåra förövarna genom de bilder eller filmer de lägger upp på klottrade taggar och krossade fönster.

Polisen i Östhammar uppmanar allmänheten att ta en lov runt någon skola för att se att allt är ok om de går på kvällspromenad.