Det är måndag kväll och ett tiotal bordshockeyentusiaster är samlade i en källarlokal i Örbyhus. Ljudet av hockeyspelare och puckar i miniformat som svischar fram över isen avbryts av en musiktrudelutt som betyder att de fem minuter långa matcherna närmar sig sitt slut. Det är dags att cirkulera för att få en ny motståndare.
Vid ett av hockeyspelen står Susanne Waxin och sambon Åke Fransson. De drog i gång Örbyhus bordshockeyklubb för snart två år sedan tillsammans med ett gäng kompisar. I dag har de runt 25 medlemmar, som är från sju år och uppåt.
– Vi var ett gäng som spelade tillsammans hemma hos oss och som mest var vi 30 stycken. Vi kastade en hel del dart också, men det blev just bordshockeyn som vi gick vidare med, berättar Susanne Waxin.

Precis som resten av klubbmedlemmarna är hon klädd i en svart T-shirt med texten Örbyhus bordshockeyklubb i orange tryck.
– Ja, bordshockeyn griper tag på något sätt och lockar folk i olika åldrar, det är väldigt roligt, säger Åke Fransson.
Även om sporten passar alla åldrar så är det inte helt lätt att locka ungdomar för bordshockeyklubben och att få fler yngre medlemmar är något de satsar på enligt Åke Fransson.
– Det vore kul om vi kunde fler barn- och ungdomar, så att inte klubben försvinner.

Han berättar att Sverige för några år sedan räknades som en av de bästa nationerna inom bordshockey. I dag har vi knuffats ner i rankningen av länder som Ryssland och Finland, men finns fortfarande med på en fjärdeplats. Medlemmarna i Örbyhus bordshockeyklubb har ett eget seriespel och klubbtävling en gång i månaden
– Mattias där borta är bäst rankad i klubben, säger Åke Fransson och pekar mot en spelare som är djupt koncentrerad på sin pågående match.
– Det är mer fysiskt med bordshockey än vad man kanske tror och ryggen tar en del stryk, tillägger Mattias Bergström samtidigt som han torkar svetten ur pannan efter matchen.

Klubben har planer på att arrangera en större tävling en gång om året och då bjuda in spelare från resten av landet. För några veckor sedan hade de två gästspelare på besök som tillhör bordshockeyeliten i Sverige.
– Det var roligt och vi fick lära oss en del tips och tricks, säger Åke Fransson.
I februari förra året deltog sex stycken av medlemmarna i SM i bordshockey. Nu satsar man framåt mot årets mästerskap som avgörs i maj.
– Det är häftigt när man ser 80 spel gå i gång samtidigt, säger Susanne Waxin som var med som åskådare under fjolårets SM-tävlingar.
Egenskaper som en snabb reaktionsförmåga och lätt att koncentrera sig är bra om du vill bli en framgångsrik bordshockeyspelare, enligt Åke Fransson.
– Du lär dig som mest av att vara ute och möta andra, bättre spelare och fram för allt ska du ha roligt, säger han.

Men visst går det att träna bordshockey även på egen hand.
– Du kan till exempel träna på olika anfallsvarianter, berättar Susanne Waxin.
Kvällen lider mot sitt slut och de sista matcherna avslutas, men många av medlemmarna dröjer sig kvar i lokalen för en stunds samvaro.
– Det sociala betyder jättemycket och vi gillar att umgås på ett aktivt sätt. Vi är ett stort gäng kompisar helt enkelt, säger Susanne Waxin.