För elfte gången hölls arrangemanget vid det stolta Eric Sahlström-institutet. Men stämman har längre traditioner än så.
- När vi började med stämman, någon gång i på 90-talet, samlades vi i Högbergsskolan i Tierp. Men nu känns det väldigt naturligt att använda den här ärorika lokalen, säger Birgitta Eriksson från arrangörsstaben.

En trio ungdomar som också gillar att stämman hålls vid institutet är syskonen Christian och Ann-Christine Billström, Hallstavik och Louise Bylund från Sundbyberg.
- Det känns speciellt, det var just i den här byggnaden jag lärde känna Christian och Ann-Christine vid en sommarkurs i folkmusik för några år sedan. Nu återser vi varann på spelmansstämmorna året runt, berättar Louise.
- Och det var de här kurserna som faktiskt gjorde att jag fastnade ordentligt för folkmusiken. Att spela ger en sorts lugn och ro inombords, säger Christian och får medhåll från syrran som förklarar varför hon regelbundet åker på spelmansstämmor.
- Det är härligt att spela, att lyssna på andra och att umgås. Det är en speciell gemensakap bland folkmusikmänniskor, alla kan vara med och det är väldigt lätt att trivas, säger hon.

Sammanlagt ett 100-tal spelmän och –kvinnor från hela Mälardalen hade letat sig till Eric Sahlström-institutet den här dagen. Efter gemensamt allspel var det ”buskspel” i de olika smårummen som gällde. Även i den stora samlingslokalen ljöd under eftermiddagen hela tiden skön musik, bland annat av Stockholmsgruppen Russindalens spelmän, och på dansgolvet var det trångt.
- Det är härlig! En sån här dag är som ett enda långt bad i musik, säger den uppländske folkmusikprofilen Leif Alpsjö.
Vinterstämman i Tobo beräknas pågå till framåt tiotiden på lördagskvällen.