Enligt Yvette Axelsson har hon och kommunledningen kommit överens om att hon ska stanna hemma en månad och tänka över om hon vill fortsätta jobbet som kommunchef.

– Men det är högst osannolikt att jag kommer tillbaka, säger hon.

Anledningen är att hon tycker att politikerna lägger för mycket energi på Tierps utbyggnad och för lite på skola, vård och omsorg.

Artikelbild

| Bengt-Olov Eriksson, kommunalråd (S)

– Man har inte en tillräcklig diskussion om visionerna för skolan, vården och omsorgen. Det får helt enkelt för lite utrymme. För mycket handlar om Tierps utbyggnad. Det ger en obalans som jag som kommunchef känner att jag inte kan stå för. Samtidigt förstår jag att politikerna vill prioritera utbyggnads- och näringslivsfrågorna när det sker en så kraftig inflyttning till kommunen, säger hon.

Hur länge har ni haft en konflikt kring det här?

– Jag vill inte kalla det för konflikt. Vi är inte överens helt enkelt. Jag vill ha mer jämvikt. Men som kommunchef kan man inte vinna över politiken. Då väljer jag att ta en time out.

Så du har inte fått sparken?

– Nej kommunstyrelsens ordförande Bengt Olov Eriksson (S) och jag har kommit överens om den här. Ingen har bett mig ta time out. Men ingen har heller bett mig stanna, säger Yvette Axelsson.

Hon är utbildad jurist, har jobbat som kanslichef i Sandvikens kommun och varit kommunchef i Tierp under de senaste sex åren.

Under hennes time out tar Randi Graungaard över jobbet. Hon är sedan länge chef för kommunens individ- och familjeomsorg.