– Från första början var det bara en kul grej, men vid uttagningen i Gävle kände jag att det var på riktigt. Då kan man inte backa. Jag ville gå vidare och nu tävlar jag om en chans på EM. Det är lite nervöst, men det är det här jag brinner för.

Fredrik Trässman från Tierp är till vardags mekaniker på Volvo lastvagnar, men är nu på plats i Malmö för att delta i yrkes-SM. Tävlingen är tänkt att öka intresset för yrkesutbildningar inom bland annat bygg, teknik, design och IT-sektorn i Sverige. Tierpsmekanikern ställer upp i grenen lastbilsteknik.

Hur går tävlingen till?

– De simulerar olika fel på bilar. Säg att en baklampa inte lyser, då får du först kolla om allt annat fungerar som det ska och sedan försöka lösa problemet på bästa sätt. Det handlar om att tänka logiskt och inte bara om att springa och byta lampan, säger Fredrik Trässman.

David Rudberg som går på Högbergsskolan deltar i grenen plåtslageri under SM-tävlingen i Malmö. Om de två Tierpsborna gör bra i från sig under veckan har de en chans att bli uttagna till det svenska Yrkeslandslaget som deltar i Yrkes-EM i Göteborg i november.