Hargshamns Folkets hus var en av alla utställare på ullmarknaden. I deras utställningstält pågick arbetet för fullt med en tovad bonad i ull. När bonaden är klar ska den bestå av tre delar och vara cirka sex meter lång.

– När bonaden är klar ska den sättas upp i vår festlokal i Hargshamn. Tanken är att den ska bidra till en bättre ljudnivå, förklarar Lisa Ristikarto från Hargshamns Folkets hus.

Mönstret på bonaden är tåg, järnväg och en båt.

Artikelbild

| Kvartetten Gun Hulteus, Tulia Haglund, Inger Larsson och Brita Åberg är samtliga från Enköpingstrakten. De är på plats för att marknadsföra och sälja ren ull eller olika typer av ullprodukter. – Förutom att sälja sina produkter är det här ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter och träffa andra företagare, förklarar Tulia Haglund som har ett 40-tal egna får på en gård i Härnevi, strax utanför Enköping. Gun Hulteus berättar att marknaden även är en plats för inspiration och nya idéer. – Det är spännande att se vad andra åstadkommer. Sedan har jag också pratat med en del fårbönder som varit lite imponerade över vad det går att göra för saker med ull, säger Gun Hulteus.

– Tanken med mönstret på bonaden är att vi vill berätta om Hargshamns historia och hur den bearbetade järnmalmen fraktades med tåg från Österbybruk till hamnen i Harg och därifrån vidare med båtar ut i världen, förklarar Elizabeth Stjärnfors, konstnären bakom bonaden.

Kvartetten Gun Hulteus, Tullia Haglund, Inger Larsson och Brita Åberg är samtliga från Enköpingstrakten. De är på plats för att marknadsföra och sälja ren ull eller olika typer av ullprodukter.

– Förutom att sälja sina produkter är det här ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter och träffa andra företagare, förklarar Tullia Haglund som har ett 40-tal egna får på en gård i Härnevi, strax utanför Enköping.

Gun Hulteus berättar att marknaden även är en plats för inspiration och nya idéer.

Artikelbild

| Hos föreningen Slöjdklubben i Östhammar och Riksvävarna fick barn prova på att slöjda och väva.

– Det är spännande att se vad andra åstadkommer. Sedan har jag också pratat med en del fårbönder som varit lite imponerade över vad det går att göra för saker med ull, säger Gun Hulteus.

Annkristin Hult är hemslöjdskonsulent på Uppsalamuseet som ligger bakom ullmarknaden som i år hade samlat ett sextiotal utställare.

Artikelbild

| Olivia Sjödin och Lilian Dickens fick en lektion om ull och vad man kan göra med den i hemslöjdskonsuklenternas monter. Här spinner de garn på slända.

– Vi vill att marknaden ska vara en mötesplats som inspirerar och ger människor nya tankar när det gäller ull och hur man kan använda det på olika sätt, förklarar Annkristin Hult.

Förutom möjligheten att handla ullprodukter kunde man gå på en mängd olika föreläsningar med ull som tema samt praktiskt få prova på att arbeta med ull i olika former.

Artikelbild

| Här visar Elizabeth Stjärnfors och Lisa Ristikarto den skiss som ligger till grund för mönstret på den tovade bonaden som ska placeras i Hargshamns folkets hus.

I ett av utställningstälten höll de båda föreningarna Slöjdklubben i Östhammar och Riksvävarna till. Hos dem var temat barn och ull. Under lördagen var cirka 150 på plats och fick prova både slöjd och väveri i olika former.

– Tanken är att barn ska få prova på att väva och tova eller arbeta med träd eller metall på ett roligt och spontant sätt, berättar Maria Annögård från Slöjdklubben i Östhammar.

Artikelbild

| Inger Larsson från Folsberga mjölkgård söder om Enköping plockar fram ull till försäljning.

Under lördagen var det 1 400 personer som besökte marknaden. Även på söndagen var det en stor tillströmning av besökare.