Förberedelserna inför valborg i Strömsberg är i stort sett färdiga. Under fjorton dagar har strömsbergarna plockat sly och grenar från parker och gårdar runt om i bruket för att få ihop till den ståtliga brasan.
– Det tar på krafterna, sa Roland Norling med ett skratt och fyllde traktorlasset med de sista grenarna.
– Men det skapar gemenskap i bruket, i ett sådant här litet samhälle måste man hjälpas åt, sa Lotta Lund, uppvuxen strömsbergare och bruksguide på området.

Valborgsfirandet, som anordnas av Strömsbergs bruksgille, är en av årets höjdpunkter och även det enskilt största i bruket när det gäller antalet besökare. Folk kommer från hela Uppland för att delta i firandet och trots den nya konkurrensen från Tierps arena hoppas man på höga besökarantal även i år.
– Vi har haft tolvhundra besökare vid brasan som mest, i år hoppas vi att nå över tusen, sa strömsbergsbon Thomas Lindström självsäkert.

Utöver majbrasan kommer de sedvanliga fyrverkerierna att avfyras vid halv tio och tidigare under kvällen bjuds på sång av Tierps manskör. Hungriga kan köpa korv, kaffe och bullar. Nytt för i år är den rödmålade träscenen som byggts av lokala entusiaster. Den är byggd på underredet av en lastbil och är tänkt att användas vid flera av brukets evenemang under våren och sommaren.
– Det känns väldigt bra i år. Den här miljön är ju helt oslagbar, du har vattnet, stillheten och de gamla byggnaderna som gör att det blir smått magiskt under kvällarna och jag tror att miljön är en av anledningarna till att folk åker så långt för att komma till lilla Strömsberg på valborg, sa Thomas Lindström.

Samtidigt som befolkningen välkomnar utsocknes gäster till festligheterna vill man se till att inga obehöriga besökare tar sig in. Efter att brasan under tidigare år använts som soptipp har bruket satt upp regler för vad som får eldas och i år godtas endast trädgårdsavfall.
– Förr kom folk från köpingen och slängde in allt möjligt, vi har till exempel hittat kylskåp och andra vitvaror när vi städat upp. I år var vi tvungna att sätta lite gränser, annars blir det för mycket jobb med att röja människors gamla saker, sa Lotta Lund.