100 lärare utbildas om kvinnovåld

100 lärare och programansvariga ska i höst utbildas på Uppsala universitet om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

För misshandlade kvinnor under 2016 var gärningspersonen en närstående i 40 procent av fallen. 

För misshandlade kvinnor under 2016 var gärningspersonen en närstående i 40 procent av fallen. 

Foto: Jessica Gow/TT

Uppsala kommun2019-11-10 15:07

Yrken som till exempel läkare, sjuksköterskor, socionomer och jurister behöver mer kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. I veckan startade Uppsala universitet en ny kurs i ämnet för 100 universitets- och högskolelärare från hela Sverige. 

– Så vitt jag vet är Sverige först ut i världen med att föra in kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer som examensmål, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Kursen har tagits fram av Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet.

2018 anmäldes cirka 16 000 misshandelsbrott där gärningspersonen hade en nära relation med offret, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Våld i nära relationer

För misshandlade kvinnor under 2016 var gärningspersonen en närstående i 40 procent av fallen. Motsvarande siffra för männen var 3 procent.

Kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer är obligatorisk sedan 2018 för en rad universitets- och högskoleutbildningar. Program som berörs är de som utbildar studenter till fysioterapeut, jurist, läkare, psykolog, sjuksköterska, socionom, tandläkare och tandhygienist.

Källa: Nationellt centrum för kvinnofrid och Brå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!