Halvtid för p-huset Dansmästaren i Rosendal

Det är halvtid för Rosendals första p-hus - Dansmästaren. Men det är inte vilket parkeringshus som helst. Bilarna ska få sällskap av mer än 130 studenter och en mataffär.

Alejandro Pallas, projektledare vid Uppsalahem och Gustav Törnquist, bygg- och fastighetschef vid Uppsala parkering leder bygget av Dansmästaren.

Alejandro Pallas, projektledare vid Uppsalahem och Gustav Törnquist, bygg- och fastighetschef vid Uppsala parkering leder bygget av Dansmästaren.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-10-01 07:00

Traditionellt är p-hus inte särskilt trevliga byggnader. Grå, rå betong i våning efter våning. Nybygget efter Dag Hammarskjölds väg är ett sätt att bygga bort det grå. Genom att kombinera garaget med bostäder och en affär i botten bli p-huset något annat.

Men vem vill bo granne med ett bullrande garage?

–  Bostäderna är inte sammanbyggda med p-huset så de som bor där ska inte störas av buller. Studentlägenheterna ligger dessutom in mot själva Rosendalsområdet. Bara garaget vetter ut mot Dag Hammarskjölds väg. Vi tror det här kommer att bli attraktiva boenden, säger Alejandro Pallas som är projektledare vid Uppsalahem.

 Dansmästaren har sju våningar med plats för 133 lägenheter och åtta våningar för 450 bilar. En smal ljusgård skiljer p-hus och bostäder åt. Den löper ända upp till taket och ska vara täckt med glas. I botten ska olika sorters växter planteras för att miljön ska kännas trevligare och tryggare.

– Vi  har satsat mycket på trygghet genom att skapa öppna ytor och undvika mörka prång. De som är i huset ska känna att de har överblick. Dessutom har vi ljusdesign som gör det trevligare, säger Gustav Törnquist, bygg- och fastighetschef vid Uppsala parkering. 

Huset har inte någon egen gård så det blir i stället en trädgård på taket för studenterna. Däruppe pågår arbetet för fullt. Domkyrkan och slottet möter hela himlen. Utsikten är vidsträckt. Här ska det finnas sittgrupper och planteringar med träd, buskar och blommor. På taket kommer det också att finnas en stor anläggning med solceller. Utåt får huset en välvd fasad i rostbrunt stål som ska bölja ut mot trafiken.

Vad kommer det att kosta att bo Dansmästaren?

– Vi har fått statsbidrag för studentlägenheterna och då finns krav på så kallad maxhyra. Lägenheterna kommer att vara ettor och tvåor. En etta på 28 kvadratmeter kommer att kosta mellan 3 500 och 4 000 kronor per månad. Det är billigt för en helt nyproducerad lägenhet, säger Alejandro Pallas.

P-huset är det första som byggs i Rosendal. Tanken är att de som flyttar in i Rosendal ska kunna hyra p-platser i huset, även studenter som har bil är välkomna förstås.

– Biltrafiken mellan husen ska minimeras i Rosendal etapp två och tre. Därför bygger vi p-hus i områdets utkanter. Man ska kunna leva hållbart och det ska vara lätt att välja bort bilen, säger Gustav Törnquist.

Huset byggs av Uppsalahem och Uppsala parkering tillsammans och ska vara klart hösten 2020.

Dansmästaren är ett så kallat flerfunktionellt hus, med både bostäder, p-hus och en mataffär under samma tak. Hela 275 miljoner kronor beräknas bygget kosta.
Dansmästaren är ett så kallat flerfunktionellt hus, med både bostäder, p-hus och en mataffär under samma tak. Hela 275 miljoner kronor beräknas bygget kosta.
Karta: Rosendalsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!