Härbärge för EU-medborgare läggs ner

Uppsalas härbärge för EU-medborgare i Uppsala har allt färre besökare. Den nuvarande verksamheten avslutas men Livets ord som driver boendet vill fortsätta men med ny inriktning.

Eva Moberg som är föreståndare för härbärget för EU-medborgare anser att verksamheten måste uppdateras.

Eva Moberg som är föreståndare för härbärget för EU-medborgare anser att verksamheten måste uppdateras.

Foto: Pär Fredin/Arkiv

Uppsala kommun2019-09-24 20:45

– Vi vill göra en uppdatering, härbärge 2.0. Beläggningen på härbärget har minskat, men däremot ser vi större behov av ett akutboende för brotts- och våldsutsatta, säger Eva Moberg, som är föreståndare för Uppsala EU-härbärge.

Föreningen som driver härbärget vill inte fortsätta verksamheten i dess nuvarande form. Härbärget har funnits i fem och ett halvt år och läggs nu ner vid årsskiftet. Från början fanns där 40 platser men under det senaste året har de minskats ner till tolv. Härbärget som ligger i Kronparksgården har under våren 2019 haft 25 besökare –  som bott där under längre perioder – samt tre barn, av dem var två tonåringar och en nyfödd. Besökarna kommer främst från Rumänien.  

Vad beror minskningen på?

– Några orsaker är att det öppna tiggeriet i Uppsala har minskat, dessutom införde socialnämnden en tidsbegränsning på tre månader för de boende och att vi har några, enkla regler som inte alla uppskattar, säger Eva Moberg.  

Det nya boendet som Livets ord vill starta kommer att vara ett akutboende och ha tre till fyra platser.  

– Där önskar vi ta emot kvinnor,  barn och män som utsatts för människohandel, tvingats till arbetsexploatering, prostitution eller blivit brottsutsatta. Genom regionkoordinatorerna vet vi att Uppsala har mest prostitution i region mitt och att majoriteten är kvinnor ifrån Rumänien, säger Eva Moberg. 

På onsdag tas ärendet upp på socialnämndens möte.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!