Innovatörer från Uppsala uppmärksammas

Koldioxid, vatten och solenergi. Det ska lägga grunden för framtidens kodioxidneutrala material. Nu uppmärksammas Uppsalaforskningen av ett forum grundat av Japans premiärminister.

Peter Lindblad är projektledare för arbetet som ska lägga grunden för nya klimatsmarta material. Nu har projektet utsetts till en av de tio viktigaste klimatinnovationerna.

Peter Lindblad är projektledare för arbetet som ska lägga grunden för nya klimatsmarta material. Nu har projektet utsetts till en av de tio viktigaste klimatinnovationerna.

Foto: UNT Arkiv/Madeleine Andersson/Uppsala universitet

Uppsala kommun2019-10-27 15:00

– Det här är en produkt att räkna med, säger Peter Lindblad, professor vid institutionen för kemi vid Uppsala universitet, och den som leder det uppmärksammade projektet.

Tidningen har tidigare skrivit om forskningen som bedrivs på Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Med hjälp av cyanobakterier och solljus skapar man där butanol. Processen är känd sedan tidigare, men det som är nytt med Uppsalaprojektet är att så pass mycket butanol kan skapas så det kan användas i kommersiell produktion. 
Tidigare var siktet inställt på att skapa en ny sorts klimatsmart bränsle. Nu har fokus flyttats något.
– Tanken är att butanolen ska användas för att skapa koldioxidneutrala däck och plastdelar till bilar, säger Peter Lindblad. 

2014 grundade den japanska premiärministern Shinzo Abe forumet Innovation for Cool Earth Forum (ICEF). Under det årliga mötet samlas internationella experter som tillsammans ska hitta framtidens lösningar på klimatkrisen. Som en del i detta utser de varje år tio innovationer som de tror lite extra på. Och i år kommer alltså ett av projekten från Uppsala.

Projektet på Ångströmlaboratoriet kommer att fortsätta i åtminstone åtta månader till. Gärna längre, om du frågar Peter Lindblad.
– Jag hoppas att den här utmärkelsen visar att detta är värt att satsa på. Sedan slutet av sommaren har jag varit i kontakt med många olika aktörer som är nyfikna på det här, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!