Julgransförsäljare på torgen blir färre

Antalet försäljare som hyr plats av Uppsala kommun för att säja granar minskar. Men de som finns kvar är ännu väldigt populära.

Flera av julgransförsäljarna har sina favoritplatser. Men antalet personer som hyr försäljningsställen av kommunen sjunker.

Flera av julgransförsäljarna har sina favoritplatser. Men antalet personer som hyr försäljningsställen av kommunen sjunker.

Foto: Rolf Hamilton/UNT Arkiv

Uppsala kommun2019-11-30 08:00

När julen närmar sig börjar det för många bli dags att skaffa en grann gran. För den som inte kan hugga ner en egen finns det flera alternativ i Uppsala.

Förutom utanför livsmedelsbutiker finns det flera anvisade områden där kommunen låter försäljare hyra en plats. Från fredagen före lucia till klockan 12 på julafton har försäljarna rätt att bedriva sin verksamhet på kommunens platser, om de följer vissa regler. Till exempel får stånden göras i ordning tidigast 06.30 och försäljning får inte pågå längre än mellan 07 och 21. Dessutom ska den hyrda platsen städas varje dag.

– Den första ansökan om att hyra plats kom in redan i september. De som sålt granar länge är väldigt mån om att stå på samma plats varje år. När jag velat flytta någon några meter på Vaksala torg har jag fått till svar att "då hittar ju inte mina kunder mig", säger Ritva Persson, handläggare på Uppsala kommun.

Av de tio platser där försäljare får stå är Vaksala torg, Västertorg, Rektorsparken och Skolgatan mest populära enligt Ritva Persson. Många försäljare har sina stammisar, men det är färre personer än förr som hyr försäljningsplatser av kommunen. Plastgranar och att många stormarknader säljer granar tros ligga bakom.
– En del affärer har till exempel erbjudanden om att om man handlar för en viss summa får man köpa en gran väldigt billigt, säger Jöran Frohm, även han handläggare på Uppsala kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!