Misshandelsfilmer Ànnu inte hÀmtade

NÀstan tvÄ dygn efter att ett gÀng misshandlade en busschaufför i Uppsala har polisen Ànnu inte tittat pÄ övervakningsfilmerna. Att bussen ens hade en övervakningskamera Àr ren tur.

Chauffören i buss 4 pĂ„ vĂ€g mot Årsta utsattes för misshandel pĂ„ tisdagskvĂ€llen.

Chauffören i buss 4 pĂ„ vĂ€g mot Årsta utsattes för misshandel pĂ„ tisdagskvĂ€llen.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-31 18:33

UL-bussens övervakningskameror kan vara nyckeln till att gripa de som attackerade busschauffören Samir Tahir med sparkar och slag i tisdags. NÀr UNT pratar med Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen vid 14.30-tiden pÄ torsdagen har han uppfattningen att polisens utredare fÄtt filmerna.

– Som jag har förstĂ„tt det sĂ„ ska materialet vara hĂ€r redan, eller sĂ„ Ă€r det pĂ„ vĂ€g, sĂ€ger Jonas Eronen.

Men en timme senare, nÀstan tvÄ dygn efter hÀndelsen, uppger UL att filmerna Ànnu inte lÀmnats ut.

– Om vi hade lĂ€mnat ut filmerna sĂ„ hade jag kĂ€nt till det, sĂ€ger Mikael Eriksson, trygghets- och sĂ€kerhetsansvarig pĂ„ UL.

Han sĂ€ger att UL kommer att lĂ€mna ut filmerna sĂ„ fort polisen kommer in med en begĂ€ran. 

– Det kan de ju ha gjort nu, men det vet jag inte, sĂ€ger han.

Gamla Uppsala buss, som Ă€r det bolag som kör stadsbussarna och har ansvar för den pĂ„gĂ„ende installationen av övervakningskamerorna, uppger att bussdatorns hĂ„rddisk Ă€r sĂ€krad och att filmerna frĂ„n i tisdags Ă€r inlĂ„sta pĂ„ kontoret. 

Företagets tekniska chef Tommy Rydbeck bekrÀftar att inget material har hÀmtats ut, varken av polisen eller UL. Eftersom UL Àr tillstÄndsinnehavare och har det programtekniska ansvaret för kamerorna mÄste polisen kontakta dem först.

– Det Ă€r endast UL:s personal som har rĂ€tt att ladda ner materialet frĂ„n hĂ„rddisken för vidarebefodran till polisen, sĂ€ger Tommy Rydbeck.

NÀr UNT berÀttar för Jonas Eronen att UL Ànnu inte fÄtt nÄgon begÀran om att lÀmna ut filmerna blir han förvÄnad.

– Jaha, utredarna har kanske inte hunnit med det Ă€n. Det var konstigt.

Är inte filmerna viktiga?

– Jo, det Ă€r jĂ€tteangelĂ€get att titta pĂ„ dem. Om man kan se vilka gĂ€rningsmĂ€nnen Ă€r sĂ„ tar utredningen ett stort kliv framĂ„t.

Handlar det om prioriteringar?

– Det kan man vĂ€l anta att det gör. Men ju fortare man tittar pĂ„ bilderna desto bĂ€ttre Ă€r det. Jag har bra hopp om att hĂ€ndelsen ska finnas med pĂ„ filmerna, sĂ€ger Jonas Eronen.

För cirka tvÄ mÄnader sedan började Gamla Uppsala buss montera övervakningskameror i Uppsalas cirka 180 stadsbussar. Trots att det funnits tillstÄnd frÄn lÀnsstyrelsen sedan 2009 har installationen dröjt, vilket UNT rapporterat om tidigare.

– Hittills har vi installerat kameror i cirka 100 bussar och arbetet har gĂ„tt bra. Vi ligger faktiskt lite före i tidsplanen och kommer, om allt gĂ„r som det ska, att vara fĂ€rdiga innan 31 december, sĂ€ger Tommy Rydbeck.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!