Molly älskar att hitta dopingpreparat

Molly hittar dopingpreparat som ingen annan. Hon är den enda hunden i världen som kan spåra anabola steroider, testosteron och andra dopingklassade substanser.

Klara Helenader som tränar 400 meter har fått en ny kompis. "Molly är jättesöt och bra att hon är här för att motverka doping och göra idrotten rättvis."

Klara Helenader som tränar 400 meter har fått en ny kompis. "Molly är jättesöt och bra att hon är här för att motverka doping och göra idrotten rättvis."

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-11-07 21:00

I två år har Molly jobbat som dopinghund och åkt runt till träningsanläggningar och tävlingar. Hon är en springer spaniel från Irland.  

– Molly kan hitta spår av ett otillåtet preparat som finns i hallen eller som funnits här upp till för tre månader sedan, säger hennes ägare, Joanna Sjöö.

Hon arbetar för Svensk Antidoping, avdelningen inom Riksidrottförbundet som gör det operativa jobbet mot doping. 

Vi befinner oss på IFU Arena och Molly är redo. Joanna har placerat ut fingerade preparat som hennes hund ska leta reda på innan hon ska jobba i skarpt läge i omklädningsrummet. Intill tränar idrottselever på löparbanan. Men Molly är tränad på att inte bli störd.   

– Hon kan jobba på nyårsafton. Hon bryr sig varken om hög musik eller fyrverkerier, säger Joanna Sjöö.  

För Molly är det hela en lek. När hon sniffat sig fram till något misstänkt viftar hon febrilt på svansen och går in i frysläge. Det betyder att nosen stannar upp. Och det går fort. När Joanna inte riktigt hinner med lägger Molly tassen på för att visa tydligt. 

– Hon vill ha sin belöning; att få leka med den gula bollen, säger Joanna Sjöö, när hon drar fram bollen ur bakfickan.

Molly får aldrig godis. Det skulle inte fungera. Många idrottare har mellanmål i ryggsäckarna och då skulle hon stanna upp hela tiden.

Förutom att Molly är en fena på att söka är utseendet hennes andra talang.  

– Många idrottare kommer fram för att hon är så söt och ställer frågor till mig om kosttillskott och ifall mediciner som de tar är tillåtna. Hon är en länk mellan idrottarna och oss, som en informationskanal, säger Joanna Sjöö. 

Men blotta åsynen kan också vara skrämmande. Och det utnyttjar Alexander Wigfors som är utredare på Svensk Antidoping.  

– Min uppgift är att titta på om någon reagerar konstigt när de ser Molly. Om någon tar sina saker och går när de inser att det är en dopinghund på plats, kan jag följa upp den personen och eventuellt kalla till dopingkontroll, säger han.  

Nästa hunduppgift blir att söka igenom omklädningsrummen. Då får vi inte vara med på grund av sekretessen. Det Molly kan göra är att hitta indikationer på doping. Gör hon det kommer saken att utredas vidare. 

– Jag är jättenöjd med Mollys besök. Vi tar hit henne i informativt men också i avskräckande och förebyggande syfte. Doping ska inte förekomma som genväg för idrottare, säger Christoffer Johansson, projektledare inom Upplands idrottsförbund.     

Molly kan leta reda på anabola steroider, testosteron och andra dopingklassade substanser.
Molly kan leta reda på anabola steroider, testosteron och andra dopingklassade substanser.
Karta: IFU Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!