Nye flygvapenchefen installerades på Ärna

Sveriges nye flygvapenchef, Carl-Johan Edström, vill öka jämställdheten bland flygets officerare. Trettio procent ska vara kvinnor år 2030.

Nye flygvapenchefen Carl-Johan Edström välkomnade överste Anders Persson som ny ställföreträdande flygvapenchef. Anders Persson har tidigare varit garnisonschef vid Ärna.

Nye flygvapenchefen Carl-Johan Edström välkomnade överste Anders Persson som ny ställföreträdande flygvapenchef. Anders Persson har tidigare varit garnisonschef vid Ärna.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala kommun2019-10-01 19:28

Det var militär pompa och ståt när Carl-Johan Edström tillträdde sin befattning på Ärna utanför Uppsala. Ceremonin hölls i garnisonens gymnastiksal och höga officerare och militära chefer från alla vapenslag var samlade. Den förre flygvapenchefen, generalmajor Mats Helgesson, lämnade över till sin efterträdare. Han prisade den anda som finns inom flygvapnet och, som hade sade, bygger på samarbete, kamratskap och respekt.

Genom ett antal militära ritualer och hedersbetygelser övertog så Carl-Johan Edström uppdraget som flygvapenchef.

– Att bygga ett flygvapen är en lagsport och jag kommer att göra det i samma anda som Mats Helgesson som har varit min mentor. För att klara det måste vi fortsätta att ha en hög beredskap både på hemmaplan och när det gäller internationella uppdrag. Men vi måste också klara av den tillväxt försvaret står inför, säger Carl-Johan Edström.

Försvarets budget ska höjas med 20 miljarder kronor fram till 2025. Det innebär att flyget, liksom andra vapenslag, måste rekrytera mer personal.

– Samtidigt måste vi behålla den personal som vi har. En viktig del blir att öka jämställdheten inom flyget. Målet är att ha 30 procent kvinnliga officerare anställda år 2030. I dag ligger det på knappt tio procent, säger Carl-Johan Edström.

Du kommer att vara stationerad här på Ärna. Hur kommer det att påverka flygbasens utveckling?

– I och med att hela flyget växer så kommer också Ärna att växa som andra förband, säger Carl-Johan Edström.

Carl-Johan Edström, ny flygvapenchef.
Carl-Johan Edström, ny flygvapenchef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!