Politiskt strid om kvinnohärbärget

Frågan om ett härbärge för kvinnor som fallit offer för människohandel har blivit politiskt infekterad. Nu träter partierna om vem som egentligen tar ansvar.

Eva Christiernin (S) är ordförande i socialnämnden.

Eva Christiernin (S) är ordförande i socialnämnden.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-11-06 16:30

I förra veckan skulle socialnämnden beslutat om ett förslag att ge verksamhetsbidrag för ett härbärge för kvinnor som fallit offer för människohandel. Men i sista stund drogs förslaget bort från bordet.

– Vi är alla, oavsett parti, eniga om att insatser behövs för den gruppen. Men det här hade varit att fatta beslut om något utan att ha tagit ställning till finansieringen först. Det är en miljon kronor det handlar om. Frågan kommer upp på nästa nämnd igen, bättre beredd, säger ordförande Eva Christiernin (S). 

Moderaternas Alexandra Steinholtz, andra vice ordförande, gör en annan tolkning. Att dra tillbaka förslaget var ett politiskt spel, där mittenstyret inför mötet insåg att de inte hade majoritet i frågan. Styret vill inte framstå som förlorar, hävdar hon.

– Vi vill se åtgärder här och nu. Den styrande minoriteten sätter politiska spel framför utsatta människors trygghet, säger Alexandra Steinholtz i ett pressmeddelande.

Eva Christiernin medger att hon drog tillbaka ärendet när hon förstod att styret saknade majoritet. Det gjorde hon för att oppositionens ja till förslaget "hade varit oansvarigt." 

– När föredragningslistan godkändes under mötet kunde de flaggat för att de villa ha med ärendet. Men då var det tyst. Och att fatta ett beslut där någon annan får reda ut finansieringen efteråt hade inte varit att ta ansvar, säger hon.

Enligt Eva Christiernin pågår också en översyn inom förvaltningen av kommunens insatser för utsatta kvinnor, där människohandel ingår.

Fredrik Ahlstedt och Alexandra Steinholtz, båda M, har i ett pressmeddelande riktat kritik mot mittenstyret för ett uppskjutet beslut om ett härbärge.
Fredrik Ahlstedt och Alexandra Steinholtz, båda M, har i ett pressmeddelande riktat kritik mot mittenstyret för ett uppskjutet beslut om ett härbärge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!